Erzsébet
1 °C
4 °C

Képernyővédővel a bioterrorizmus ellen

2003.02.05. 11:24
Az ufókutató Seti@Home és a rákgyógyszert kereső projektek sikerén fellelkesült United Devices újabb képernyővédős kutatást indított, melynek célja ezúttal a himlővírus ellenszerének megtalálása.
A himlőt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1977-es kampánya során világszerte sikeresen kiirtották, a gyilkos vírus azonban újra lecsaphat. A Közel-Keleten egyre növekvő feszültség miatt sokan attól félnek, hogy a lelkes terroristák a látványos robbantások után sokkal alattomosabb módszerekhez nyúlnak, mégpedig a biológiai fegyverekhez. A himlő lehet az egyik legjobb választásuk, hiszen az embereket 1972 óta nem oltják be ellene. Az emberek beoltásával ugyan még meg lehet előzni a katasztrófát, amennyiben elegendő oltóanyagot lehet előállítani rövid idő alatt, de a megfertőződött emberekkel már nem lehet mit kezdeni, ugyanis a kezeléshez nincsenek megfelelő gyógyszerek.

Lépfene után himlő

A tavalyi lépfene-támadások után közel másfélmillió ember futatta le számítógépén azt a képernyővédő programot, amellyel a lépfene ellenszerét keresték. Ekkor négy hét alatt 3,5 milliárd molekulából sikerült kiválasztani háromszázezer potenciális hatóanyagot, amelyekkel a kutatók később tovább foglalkozhattak. Az IBM, a United Devices és az Accelry ezen a sikeren fellelkesülve indította el újabb digitális hadjáratát.

A himlőkutatásban több millió otthoni számítógép vehet részt, de akár kutatóintézetek egymáshoz kapcsolt szerverei és szuperszámítógépei is csatlakozhatnak a világméretű projekthez. Az Oxford Egyetem, az Essex-i Egyetem, a Roberts Research Institute a Sloan-Kettering Rákkutató Központ és a Western Ontario Egyetem már bejelentette, hogy részt vesz a kuatásban.

Másodpercenként egy billiárd művelet

Ha a Smallpox Research Grid-nek, azaz Himlőkutatási Hálózatnak nevezett kezdeményezésben kétmillió ember venne részt, akkor az egész rendszer számítási ereje hozzávetőlegesen 1,1 petaflop lenne, ami másodpercenként 1.1 billiárd (milliószor milliárd!) számítási műveletet jelent.

A himlőkutatás háttérhálózatának infrastruktúráját az IBM szolgáltatja, többek között néhány p690-es Regatta szerverrel, a DB2 szoftverrel és a vállalati tárólórendszerként szolgáló "Shark" rendszerrel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?