Valér
-2 °C
0 °C

Antraxgyógyszer képernyővédővel

2002.02.20. 12:25
Négy hét alatt 3,5 milliárd molekulából közel háromszázezer potenciális hatóanyagot választott ki a lépfene gyógyítására az Oxford Egyetem és az United Devices képernyővédője, amelyet közel 1,35 millió számítógéptulajdonos futtat. A tudósok elégedettek, az önkéntesek egy része azonban sérelmezi, hogy nem értesítették őket arról, hogy az eredetileg rákgyógyszereket tesztelő alkalmazást ideiglenesen lépfenére állították át.
Egy potenciális antrax-toxin inhibitor
A SETI@Home ufóvadász képernyővédő népszerűségén fellelkesült amerikai és angol rákkutatók tavaly olyan szoftvert készítettek, amely potenciális hatóanyagok tesztelésére használja ki az internetre kötött számítógépek üresjáratait. A projektet szponzoráló Intel processzorgyár definíciója szerint a más tudományágakra is kiterjeszthető PC-filantrópia csak abban különbözik a hagyományos jótékonykodástól, hogy készpénz helyett számítási kapacitást kell felajánlanunk valamely nemes cél érdekében. Ezt azóta 1,35 millió számítógép-tulajdonos tette meg: az első kísérlet során több százmillió molekula rákellenes hatását értékelik oly módon, hogy egy számítógépes modellben megvizsgálják négy, a leukémia kialakulásában kulcsszerepet játszó fehérjére gyakorolt hatásukat.

Antibiotikum helyett a toxint semlegesítő hatóanyag

Mivel a lépfene is a sejtekbe hatoló toxikus fehérje útján fejti ki borzalmas hatását, a rákkutató képernyővédőt könnyedén - a számítógéptulajdonosok tudta nélkül is - át lehetett konfigurálni a lépfene-toxinhoz kötődő molekulák kiválasztására. Ez valamikor januárban meg is történt, és a projekt mindössze négy hét alatt látványos eredményeket hozott: 3,5 milliárd molekulából sikerült kiválasztani azt a háromszázezret, amelyeket érdemes részletesebben tanulmányozni, mert alkalmasak lehetnek a már kialakult lépfene-betegség gyógyítására. Jelenleg ugyanis csak egyetlen módszerrel lehet kezelni a lépfenét: nagy dózisú antibiotikumokkal. Ez azonban csak akkor hatásos, ha a fertőzést korán felismerik, ráadásul a baktérium gyorsan rezisztenssé válhat az alkalmazott antibiotikummal szemben.

Antrax-antigén a toxin-inhibitorral
Az oxfordiak szerint az önkéntesek által összedobott számítási teljesítmény ily módon történő felhasználása jelentősen lerövidítette az antraxgyógyszer kifejlesztéséhez szükséges hátralévő időt: "A potenciális molekulák szokatlanul széles körét vizsgálva olyan hatóanyagokat is kiválasztottunk, amelyekre a gyógyszergyárak soha nem gondoltak volna" - nyilatkozta az egyik tudós a New Scientistnek.

Nem kérdezték meg az önkénteseket

A képernyővédőt eddig telepítő 1,35 millió internetező közül néhányan sérelmezték, hogy nem értesítették őket arról, hogy a rákkutatás céljára futtatott programot a tudtuk nélkül állították át a lépfene-projektre. A szoftver minden felhasználó által elfogadott licensze azonban lehetőséget adott a kutatóknak erre a lépésre: a programban egyébként a felhasználók egy chekbox bekattintásával e-mail értesítést kérhetnek az ilyen jellegű változtatásokról. Az antrax-projekt lefutásával ezen a héten minden klienst visszaállítanak a potenciális rákgyógyszerek tesztelésére.

Filantróp processzorok
A brit Oxford Egyetem számítógépes gyógyszerkutató központja és az Amerikai Rák Társaság (American Cancer Society) kezdeményezését az amerikai Nemzeti Rákkutatási Alapítvány (National Foundation for Cancer Research), valamint az Intel finanszírozza. A szükséges szoftvereket a szétosztott számítástechnikában járatos, a "mozgalom" kiterjesztését és különféle, nagy számítási teljesítményt igénylő célokra történő hasznosítását szorgalmazó United Devices fejlesztette ki, amely a tavalyi évben begyűjtötte az ezen a téren korábban jobbára lelkesedésből dolgozó szakembereket: az RSA-törésben jeleskedő distributed.net fejlesztő gárdáját csakúgy, mint a SETI@home programot gründoló és igazgató David Andersont, aki jelenleg az United Devices (UD) technológiai igazgatója.

A rákkutató projektben részt venni kívánó PC-tulajdonosoknak mindössze annyi dolguk van, hogy az internetről letöltsék az éppen aktuális számítási feladatot végző "UD Agent" programot: a letöltött fájl futtatása után a Think (To Have Information aNd Knowledge) nevű gyógyszertervező program telepítődik a felhasználó számítógépére, és automatikusan megkezdi a számítást; minden alkalommal lefut, ha erőforrások állnak rendelkezésre, vagyis leginkább egy képernyővédőre hasonlít, amely a bekapcsolt gép üresjáratait kihasználva, felhasználói beavatkozás nélkül működik. A feldolgozás végeztével a program visszaküldi az eredményeket a United Devices szerverére, és lekéri a következő adatcsomagot. A nemzetiség vagy éppen operációs rendszer szerint csapatokba szerveződő felhasználók versengését az United Devices naprakész statisztikákkal élénkíti.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!