Gerzson
-3 °C
3 °C

Képernyővédővel a rák ellen

2001.04.04. 18:33
Az Intel az American Cancer Society és a National Foundation for Cancer Research közös programot hirdetett, ami a SETI@home-hoz hasonlóan az önkéntes közreműködők számítógépeinek kapacitására épít. A felhasználók által felajánlott processzorteljesítményeket a cég a rák ellenszerének kutatásához használja fel.
Az Intel Corporation és a tudományos kutatói közösség új kezdeményezést jelentett be, amellyel az életet veszélyeztető betegségekkel kívánják felvenni a harcot, mégpedig úgy, hogy több millió PC összekapcsolásával létrehozzák a világ legnagyobb és legerősebb számítógépes erőforrását. A program a hálózatra kapcsolódó PC (connected PC) és a peer-to-peer technológia felhasználásával - az erőforrások, például a merevlemezek és a feldolgozási teljesítmény megosztása érdekében az internet segítségével - kívánja nagymértékben megnövelni a kutatók rendelkezésére álló számítógépes kapacitásokat.

Az Intel Philanthropic Peer-to-Peer programhoz az Amerikai Rák Társaság (American Cancer Society), a Nemzeti Rákkutatási Alapítvány (National Foundation for Cancer Research), az Oxfordi Egyetem és az United Devices, Inc. csatlakozott. Az új programban a számítógéppel rendelkezők saját számítógépes erőforrásaikat tudják tudományos kutatási célokra, például a rák és más betegségek korszerűbb kezelésének és esetleges gyógyításának kutatására felhasználni, ha az internetről letöltenek egy számítógépes programot PC-jükre.

Az így létrejövő "virtuális szuperszámítógép" számítási teljesítménye az elképzelések szerint meghaladja majd az 50 teraflopot (másodpercenként több billió műveletet), több millió felhasználó vesz részt benne, és tízszer erősebb lesz, mint a jelenlegi legnagyobb teljesítményű szuperszámítógép. "Az Intel és a tudományos közösség a PC és a peer-to-peer technológia felhasználásával jelentősen megváltoztatja az orvostudomány területén folyó kutatások módját" - mondta Craig Barrett, az Intel Corporation elnök-vezérigazgatója. "Az internetre kapcsolódó PC-k hasznosításával a projekt minden idők legnagyobb biológiai számítástechnikai kapacitását teremti meg a bonyolult tudományos problémák megoldására."

A kutatás technológiai hátterét az elosztott számításokkal foglalkozó United Devices cég nyújtja, honlapjukról letölthető az a program, amely a számításokat végzi, illetve juttatja vissza szerverhez. A kiszolgáló természetesen már profi, nem most indította meg elosztott számítási szolgáltatását, a hozzáértés, illetve a technikai háttér tehát adott, annál is inkább, mert a cég technikai igazgatója az a David Anderson, aki a SETI@home programot szervezte és igazgatta.

A felhasználók által felajánlott processzorteljesítményeket az Intel a rák ellenszerének kutatásához használja fel

Az első peer-to-peer alkalmazói program keretében zajló kutatás a leukémia elleni gyógyszerek optimalizálására vonatkozik. "Az internet közvetítésével eljuttatott számítástechnika lehetővé teszi, hogy a tudósok és a szervezetek olyan feladatokkal is foglalkozzanak, amelyeket az erőforrások szűkössége, például időhiány és pénzszűke miatt korábban elképzelhetetlennek tartottak" - mondta Ed Hubbard, a United Devices vezérigazgatója.

A kutatási munkában részt venni kívánó PC-tulajdonosok először egy kis számítógépes programot töltenek le a www.intel.com/cure címről. A letöltött fájl futtatása után a program telepítődik a felhasználó számítógépére, és automatikusan megkezdi a számítást; minden alkalommal lefut, ha számítási erőforrások állnak rendelkezésre. A program egy "képernyővédőre" hasonlít, amely normál számítógép-használat közben, felhasználói beavatkozás nélkül működik.

A feldolgozás végeztével, általában egy nap múlva, a program visszaküldi az eredményeket a United Devices adatközpontjába, és a felhasználó legközelebbi internetes felcsatlakozásakor új adatcsomagot kér le. A United Devices program biztonsági és titkossági technológiák átfogó rendszerével védi a felhasználók személyes adatait. "Ez a komoly új erőforrás drámai változást hoz a rákkutatásban" - mondta John R. Seffrin, Ph.D., az Amerikai Rák Társaság vezérigazgatója. "Mától kezdve a tudósok minden eddigi képzeletet felülmúló gyorsasággal végezhetik kutatásaikat, és ahogy haladunk előre, együttműködünk a kutatókkal, hogy segítsük őket az erőforrás új felhasználási módjainak fejlesztésében."

A vezető gyermekkori halálokként számon tartott leukémia új gyógyszereinek és lehetséges gyógyításának kutatása során a kutatóknak először több száz millió molekula rákellenes hatását kell kiértékelniük. Az NFCR tudósai úgy becsülik, hogy a feladat legalább 24 millió órányi "számgyúrást" igényel, ami korábban elképzelhetetlen volt. Ez a sajátságos gyógyszer-optimalizálási program a fehérjékre végzi el az értékelést, a négy fehérje egyikéről ugyanis megállapították, hogy meghatározó szerepet játszik a leukémia kialakulásában; kiiktatása talán a gyógyuláshoz is elvezethet.

"Ezzel az összefogással akár három-öt évet is megtakaríthatunk a rákellenes gyógyszerek tervezésében, ami azt jelenti, hogy az ígéretes gyógyszerek sokkal gyorsabban kerülhetnek ki a piacra" - mondta Dr. Sujuan Ba, a Nemzeti Rákkutatási Alapítvány tudományos igazgatója. "Hihetetlen, hogy ezzel az összehangolt számítási erővel eddig soha nem látott módon tesszük lehetővé a rákbetegek, a rák túlélői és a nagyközönség számára, hogy segítsék a rákkutatókat a világ egyik legszörnyűbb betegségének gyógyításában."

A jó ügyet szolgálni nem csupán kedvtelés, hiszen a legjobban teljesítők között pénzt is osztanak szét, bár elenyésző azoknak a tagoknak a száma, akik a kaszálás reményében csatlakoztak volna a programhoz. Sokkal inkább vezérli az embereket a büszkeség, hiszen a felhasználók csoportokba tömörülnek, amely csoportok büszkén mutatják egymásnak számítási eredményeiket. Természetesen külön egyéni felhasználókra lebontott lista is van, de hát ki tudna szembeszállni egy komoly nagy cég webmasterével, aki egész nap bekapcsolva hagyja a gépet. Mindenesetre bíztató jel, hogy az eddigi 520 darab csoportosulás közül a magyar csoport a 13. helyen áll.