Gellért, Mercédesz
11 °C
22 °C

Antraxra figyelmeztető levelet kaptak a Taszár környéki háziorvosok

2003.02.04. 14:35
A lépfenével kapcsolatos ismereteik felelevenítésére szólította levelében a Kaposvár illetékességi körzetébe tartozó hetvennyolc település háziorvosait a városi tisztiorvosi szolgálat. A védelmi bizottság munkájának részeként kipostázott levél nem konkrét fenyegetésre adott válasz, csak elővigyázatossági intézkedés.
Levélben szólította fel a kaposvári ÁNTSZ a Kaposvár illetékessége alá tartozó hetvennyolc település, köztük Taszár háziorvosait is arra, hogy elevenítsék fel ismereteiket a lépfenével kapcsolatban - értesült az Index. "Valóban postáztunk ilyen levelet" - ismerte el az Index érdeklődésére Fadgyas Erzsébet, a városi tisztiorvosi szolgálat főorvosa, értetlenkedve azon, hogyan szivároghatott ki a "bizalmas" információ.

A munka része

"Nyílt titok, hogy a taszári bázison folyó kiképzéssel kapcsolatban mind a kaposvári, mind a Somogy megyei védelmi bizottságok végzik a munkájukat" - mondta el a főorvosasszony. Mint mondta, a lépfenével kapcsolatos figyelmeztetést ennek részeként küldte ki az ÁNTSZ.

Konkrét veszélyről nem tudnak

Fadgyas elmondása szerint hasonló tartalmú levelet küldtek szét országszerte a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követő antraxpánik idején is. A főorvosasszony szerint nincs szó konkrét fenyegetésekről, a levél küldése csak elővigyázatossági intézkedés. Levelet most csak a Kaposvár illetékességi körébe tartozó háziorvosok kaptak - mondta el Fadgyas, aki szerint a levélnek nem szabadott volna nyilvánosságra kerülnie.

Az Index információi szerint a hivatalos állításokkal szemben a Taszáron kiképzett iraki ellenzékiek mégis elhagyhatják a bázis területét. Kísérletet tettünk a taszári katonai bázis információs központjának felhívására, ám az csak délig üzemel. Többszöri sikertelen próbálkozás után végül a Somogy Megyei Védelmi Bizottságot sikerült elérni, ott azonban cáfolták az értesülést. Az esettel kapcsolatban megkerestük Tóth Andrást is, a Miniszterelnöki Hivatal polgári titkosszolgálatokért felelős államtitkára azonban válasza előtt részletesebben tájékozódna a levélküldés körülményeiről.