Bernát, Felícia
EUR 382,83 Ft
USD 362,92 Ft
8 °C
30 °C

Jó reggelt, Taszár!

2003.01.16. 15:04
Gálvölgyi János szégyenletes taszári szereplése után az Index riportere kísérletet tesz, hogy kiköszörülje a csorbát. Terepruhás tehénnel nem találkoztunk, láttunk viszont virágboltost, vasutast, alpolgármestert, és mélyinterjút készítettünk három amerikai katonával. Az amerikaiak taszári tartózkodása különben pozitívumokkal és negatívumokkal egyaránt szolgált: egyrészt rendbetették az úthálózatot, másrészt tönkrették azt.
- Hány megálló még Taszár? - kérdezem a Dombóvár-Nagykanizsa vonal vasutasait.
- A második az.
Ezzel megadom az új témát.
- Jönnek az irakiak
- Maradjanak otthon.
- Ettű függetlenű lehet, hogy ű is iszlám - mutat rám egyikük.
- Amerikának, ha lenne esze, kivonulna mindenhonnan, aztán kész.
- Mér'? Ha fölrobbantaná Irak az atomot, meg fölrobbantaná Észak-Korea az atomot, akkor későn mondanánk, hogy de jó volt, amikor Amerika még itt vót.
- Az összes ilyen buzit meg kéne dönteni.
Közben elsiklunk a kézzelfogható közelségbe került Taszár mellett, amely szép lassan eltűnik szemünk elől, és megpillantjuk a következő település utolsó házait.

Nem is taszári

Tekintse meg galériánkat
Klikk a képre
Az állomás három-négy kilométerre van a falutól, a forgalmas főúton életünk kockáztatásával tesszük meg az utat. Amerikai rendszámú Toyota terepjárók és mikrobuszok, konténert szállító kamionok kerülnek ki. A földesúr különben még a nagy vasútépítés idején döntött úgy, hogy az állomást nem az értékes cukorrépaföldjeire, hanem a szomszédos község mellé építteti. Ezúttal is csókoltatjuk.

Jócskán benn járunk a faluban, amikor megpillantjuk az első élő lelket. Egyezség születik köztünk: nem nevezem meg a foglalkozását, mert ilyenből csak egy van Taszáron, cserébe elmondja, hogy nagy itt a félelem. Azt mondják, hogy az iskolát és az óvodát civilrendőrök védik. "Félünk" - nyomatékosít, noha szavai hitelét rontja, hogy nem is taszári.

Két liter bor vagy pia

Taszár két részből áll. Az egyik a falu a maga takaros házaival, másik a telep. Ide költöztek az 1950-ben alakult katonai repülőtéren szolgálatot teljesítő tisztek a családjaikkall. Az épületek skálája a sátortetős szocreáltól a lapostetős korakádári téglaházakig terjed. Falubeliek mondják, hogy a vezetés szeretné ugyan egybemosni a két részt, a különbség azonban mindig lesz. Hogy mást ne mondjunk: a telepi művelődési házból néhány évtizeddel ezelőtt még a falu jelenlegi alpolgármesterét is kipofozták.

A telepen folytatjuk utunkat. A hirdetőtáblán maszatos papír emlékeztet a szilveszterre: "Házi-buli. Belépő: 2 l bor vagy pia." Két asszony beszélget a CBA előtt: "Azt is tagadja le, hogy ismeri" - mondja egyikük és végigmér. Odébb művelődési ház, előtte Gagarin mellszobra. A nyakába tekert sálra nyilván azért van szüksége, mert feje búbját vastag hósipka fedi. Az épület mellett felirat: SAJTÓKÖZPONT.

Újságíró vagy mi a rák

"Feri bácsi! Ha újságíró jön vagy mi a rák, akkor mit csináljak?" - kérdezi a polgári szolgálatos külsejű portás Feri bácsit, az igazgatót. "Igazítsd csak hozzám" - feleli.
- Nem nyilatkozom, ha az magnó, akkor tegye is el szépen.
- Fényképezőgép.
- Akkor is. Nekem Pesten van a főnököm, ő nyilatkozhat, mi itt nem politizálunk, mi csak biztosítjuk a helyiségeket az amerikaiaknak

Az asztalon két pakli Mustang cigaretta, az erősebb változat, a falon megfakult festmény: díványon fekvő miniszoknyás lány könyvet lapozgat, politikai gazdaságtan vizsgára készül talán, miközben néhány ezer kilométerrel nyugatra a woodstocki színpadot ácsolják. Miután Feri bácsi még ötször elmondja, hogy nem nyilatkozik, és nem politizál, sikerül némi információt is kicsikarni belőle: sajtóközpont nincs, azt Kaposváron, a megyeházán rendezik be, az ideiglenesen hazánkban állomásozó amerikai csapatok a nagy rendezvénytermet használják, ahová most vettek televízió, csocsó- és rexasztalt, mélyhűtőt.

A ház mögött behavazott medence, mely néhány éve használaton kívül áll. Több tízmillió forintból lehetne rendbehozni, ez azonban aránytalanul nagy teher lenne a 160 milliós költségvetéssel rendelkező Taszárnak.

Taszár a legbiztonságosabb falu a világon

Kicsit odébb virágbolt, amelyet a Flower felirat is megerősít. Eladó és vevő egybehangzóan állítja odabent: "Eszünkbe se jut, hogy féljünk. Voltak itt oroszok is, amerikaiak is. Vigyáznak ránk. Higgye el, most Taszár a legbiztonságosabb falu a világon."

Gálvölgyi János vélhetően soha nem lesz Taszár díszpolgára. Néhány évvel ezelőtt adta a tévé a Jó reggelt Taszár című szórakoztató műsort, amely nem nyerte el a helyiek tetszését. Hogy mást ne említsünk, az egyik jelenetben terepruhás tehén gyalogolt el a kamera előtt, fején sisakkal. Kiderült, hogy Gálvölgyi és a stáb soha nem járt Taszáron. "Élesen tiltakoztunk, mást nem tudtunk tenni" - mondja a falu alpolgármestere, Mercz Tibor.

Tőle érdeklődünk, hogy milyen pozitívummal, illetve negatívummal jár az amerikaiak állomásozása. Előnyök között említi az úthálózat rendbehozatalát, hátrányok között azt, hogy előtte tönkretették a nehéz kamionjaikkal. A falunak különben nincs beleszólása abba, hogy kik állomásozzanak itt.

May be a photo?

A Kapos Bázisrepülőtéren egy kísérletet teszünk arra, hogy közvetlen közelről lássunk amerikai katonákat. Sűrűn járnak ki-be az amerikai és német rendszámú kocsik. A kapuban három amerikai katona állig gépfegyverben. Egy fehér nő, egy fehér férfi és egy afroamerikai, vagyis afrikai amerikai, azaz egy feka csávó.
- Hi!
- Hi!
- May be a photo?
- No photo!
- Sorry
- No problem.
Ennyiben maradtunk.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek