Valér
4 °C
8 °C

Megkapták behívójukat a Taszárra készülő irakiak

2003.01.16. 08:55
A török légtér védelmét, légtereik átengedését és katonai támaszpontjaik kölcsönadását kérte NATO-szövetségeseitől az Egyesült Államok. Az amerikai hadvezetés elkezdte a behívók kipostázását a taszári képzésen részt vevő iraki-amerikaiaknak, a háromezer jövőbeni összekötő február elején érkezhet Magyarországra.
Hivatalosan is kérte a NATO-szövetségesek támogatását az Irak elleni háborúhoz az Egyesült Államok - írja a Népszabadság. Az amerikaiak a török légtér védelmében való közreműködést, a légtér átengedését, a kikötők és támaszpontok használatának engedélyezését kérték a katonai szövetség tagjaitól.

Szakértők szerint az amerikai kérések teljesítése nem jelenti a NATO-tagországok közvetlen részvételét az iraki elleni katonai csapásban. A Pentagon időközben postázta a behívókat a taszári kiképzésben részt vevő iraki amerikaiaknak. A körülbelül háromezer iraki kiképzése február elején kezdődhet meg a taszári amerikai katonai támaszponton. Az emigráció tagjaiból toborzott alakulat összekötő feladatokat fog ellátni az amerikai katonák mellett, a Pentagon szerint bizonyítandó, hogy "nem csak az amerikaiak, az irakaiak is akarják Szaddam Husszein távozását".

Blix: A helyzet nagyon komoly

Hans Blix, az ENSZ-ellenőrök vezetője arra készül, hogy mostani bagdadi látogatáson közölje az iraki vezetőkkel: a helyzet nagyon komoly, de még mindig meg lehet akadályozni a háború kirobbanását, ha újabb adatokat szolgáltatnak az iraki nukleáris, vegyi és biológiai programokról. Blix látogatására közvetlenül azt megelőzően kerül sor, hogy január 27-én a nemzetközi szakértők előterjesztik jelentésüket a Biztonsági Tanács elé arról, hogy Irak miképpen működött együtt az ENSZ-ellenőrökkel.