Lujza
-2 °C
13 °C

Simicskó: Az al-Dzsazírából a terroristák is hallottak Taszárról

2003.01.13. 12:29
Az al-Dzsazíra hírtelevízió is nagy terjedelemben foglalkozott az irakiak taszári kiképzésével. A példátlan figyelem azt is jelentheti, hogy az arab terrorista csoportoknak is tudomására jutott az ügy - állította Simicskó István, a Fidesz képviselője. Medgyessy Péter ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az országnak kötelezettségei vannak.
A Fidesz Medgyessy Péter kormányfőhöz intézett kérdéseket az amerikai hadsereg által üzemeltetett bázison zajló kiképzés részleteiről.

Tolmács, nem tolmács

"Lassan kiderül, hogy a magyar miniszterelnök washingtoni meghívásáért milyen árat kell fizetnie az országnak" - mondta az ellenzéki párt katonapolitikai kérdéseivel foglalkozó politikusa, Simicskó István, aki szerint eddig kínos magyarázkodások és egymásnak ellentmondó nyilatkozatok születtek a Taszárra érkező irakiak kilétéről. Simicskó úgy vélekedett, hogy korábban már amerikai állampolgárok, iraki ellenzékiek és amerikai papírokkal rendelkező irakiak kiképzéséről is szó esett, sőt a nemzetbiztonsági államtitkár, Tóth András azt is kétségbe vonta, hogy tolmácsképzés zajlik majd a támaszponton, ezért Medgyessy Péternek kellene válaszolni a felmerült kérdésekre.

Negatív figyelem

A Fidesz szerint a miniszterelnöknek elsőként azt kell tisztáznia, hogy miért ajánlotta fel a magyarországi bázist amerikai látogatása során. Medgyessynek azonban arról is beszélnie kell, hogy tudja-e, valójában kik, hányan és milyen feladattal érkeznek a támaszpontra, a kiképzés milyen biztonsági kockázattal jár, valamint, hogy mennyibe kerülnek azok a biztonsági intézkedések, amiket a kormány állítólag elrendelt a térségben. Az Index kérdésére Simicskó elmondta, tudomása van arról, hogy a taszári tolmácsképzéssel az al-Dzsazíra katari, arab nyelvű televízió is szokatlanul nagy terjedelemben foglalkozott. "A Magyarországot érintő példátlan figyelem negatív következménye lehet ugyanakkor - állította az ellenzéki politikus -, hogy arab terroristacsoportok is tudomást szerezhetnek a híradásokból a magyar szerepvállalásról."

Kötelezettségeink vannak
A miniszterelnök szerint Magyarország a taszári bázis felajánlásával fejezi ki, hogy egy szövetségesi rendszer része; Medgyessy Péter egyúttal sajnálja, hogy Simicskó István fideszes képviselőnek "fogalma sincs arról": az országnak kötelezettségei is vannak. Medgyessy Péter szerint a képviselőnek, aki korábban államtitkárként is dolgozott, pontosan tudnia kell, hogy egy szövetségesi rendszerben a jogok és lehetőségek mellett kötelezettségek is vannak. Hangsúlyozta, nem voltak ellentmondó nyilatkozatok annak kapcsán, hogy kiket fognak kiképezni a taszári bázison. Kérdésre válaszolva azt is kiemelte, nem volt olyan álláspont korábban, hogy magyar katonáknak is részt kellene venni az Irak elleni esetleges katonai műveletben. Hozzátette, nem volt olyan kérés, hogy Magyarország katonákat adjon egy esetleges iraki misszióhoz, és - mint mondta - nem is kíván adni; véleménye szerint Magyarországnak nem katonai részvétellel kell segítenie az akciót.