Gusztáv
-11 °C
-2 °C

Online kísérlet a gettóban

2001.08.31. 13:05
Egy különleges kísérlettel indiai kutatók, bebizonyították, hogy az indiai szubkontinens éhségtől, szegénységtől és betegségektől gyötört analfabéta lakói a korábban feltételezettnél nagyobb kreativitással rendelkeznek. A Delhi nyomornegyedében felállított számítógépen a környékbeli gyerekek alig két hónap alatt önállóan felfedezték az MP3 állományok letöltését az internetről.
A fejlett világ legtöbbre tartott programozóit adó Indiában minden második férfi, és a nők 65 százaléka analfabéta. Egy nemrégiben végrehajtott különleges kísérletben indiai kutatók igazolták, hogy hiába nem volt esélye ezeknek az embereknek, hogy szakmához jussanak, vagy írni-olvasni megtanuljanak, mégis megérdemelnek egy második esélyt.

A BBC által bemutatott kísérletben Delhi nyomornegyedében élő gyerekeknek biztosítottak online hozzáférést. Az analfabéta gyerekek, bár angolul egy szót sem tudnak, alig néhány óra alatt spontán megtanulták, hogyan kell szörfölni a világhálón.

Az NIIT India szoftvercég kutatási vezetője, Sugata Mitra egy számítógépet szereltetett az irodájának külső falára, mely egy nyomornegyed határán fekszik. A beüzemelés után röviddel a képernyő előtt kisebb csoportban összeverődtek a környékbeli gyerekek, és teljesen külső segítség nélkül felderítették a számítógép működését.

Felfedezték, hogy ha végigsimítják a kurzort mozgató touchpadot, az ujjaik mozgását valami követi a képernyőn - mondta Mitra. Ez némi meghökkenést okozott, és azonnal odahívták a barátaikat is, hogy megmutassák nekik is az újszerű "tévét", ahol egy ujjal lehet mozgatni a képeket.

A beállított nyitóoldal az MSN.com volt, tele ikonokkal feliratokkal és bannerekkel. Nem tartott sokáig, és a gyerekek felismerték, hogy a kurzor egy kis kézzé alakul, amint egy link közelébe ér. Alig nyolc perc alatt eljutottak odáig, hogy nekiláttak szörfölni - mondta Mitra.

Néhány nap alatt rájöttek, hogyan lehet új könyvtárakat megnyitni, dolgokat átmásolni és beilleszteni, illetve hogyan helyezhetők át a programok és fájlok ikonjai. Különösen kedvelt volt az MS Paint rajzprogram, amivel különböző festményeket hoztak létre.

A gyerekek nekiláttak játékokat letölteni, és játszani velük. De nem álltak meg itt: két hónappal a számítógép felszerelése után a gyerekek felfedezték az MP3 állományok letöltését.

Amennyire én meg tudtam figyelni, az tanulás mindig esetről esetre történt, azonos életkorúak között - mondta Mitra. A falba helyezett számítógéppel folytatott kísérletet más indiai városokban is megismételték, és mindenhol hasonló megdöbbentő eredményeket hozott.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.