Dömötör
11 °C
14 °C

Siralmas a teleházak internetes megjelenése

2004.04.07. 15:56
Egy a teleházak internetes megjelenésével kapcsolatos kutatás szerint a vidéki internetközpontok szinte egyáltalán nem használják ki a világhálón történő megjelenés adta lehetőségeket. A vizsgált teleházak csupán 16 százaléka rendelkezik önálló weboldallal.
A kutatásban megyénként öt, összesen kilencvenöt, véletlenszerűen kiválasztott teleházat és ezek internetes megjelenését vizsgálták. A kutatás célja az volt, hogy megállapítsa, a teleházak, mint az információs kultúra hordozói és terjesztői valóban kihasználják-e a technológia nyújtotta lehetőségeket, és a helyi közösség szóvivőjeként erősítik-e saját és közösségi pozíciójukat.

Hohl Ferenc vidékfejlesztéssel foglalkozó kutató, a vizsgálat vezetője az Indexnek elmondta, az eredményekből kiderült, a teleházak internetes megjelenése rendkívül alacsony szintű, a vizsgált települési internetközpontok csupán 16 százaléka rendelkezik önálló honlappal. A kutatás szerint bár 39 százalék megjelenik valamilyen szinten a világhálón, a megjelenés többnyire töredékes, sok esetben csak elérhetőség közlésére korlátozódik, ez leggyakrabban a teleház címét jelenti. Még a nyitvatartásra és szolgáltatásokra vonatkozó információkat is hiányosan közlik, a teleházak közel negyven százaléka semmilyen információt nem közöl a szolgáltatásokról és az árakról.

Teleházak és telekunyhók Magyarországon

Magyarországon 1994-ban alakult meg az első teleház Csákberényben, mára 451 vidéki internetközpont áll a települések rendelkezésére. A teleház amellett, hogy biztosítja az internet- és számítógép-hozzáférhetőséget, egyéb funkciókkal is rendelkezik: különféle irodai szolgáltatásokat (szkennelés, fénymásolás, fax-használat, nyomtatás) is nyújthat. A teleházak mellett hetvenöt aliroda, úgynevezett telekunyhó is működik, némileg szerényebb lehetőségekkel, így összességében 526 teleház és teleház jellegű intézmény működik Magyarországon.

"A közösségi internet-hozzáférés eszközeként a teleház csökkentheti a jelenleg fennálló különbségeket, ezért a teleház a vidékfejlesztés eszköze lehet" - fogalmaz Hohl Ferenc, ugyanis a falun élők számítógép és internethasználata elmarad a nagy és fővárosi arányoktól. A TGI Magyarország adatai szerint a falun élő lakosság 26 százalékának van számítógépe és csupán 10 százalék használja az internetet, míg ez az érték Budapesten 35 és 17, a vidéki városokban pedig 29 és 12 százalék.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!