Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Azt mondod, szeretsz? Hazudsz!

2006.06.29. 00:42
Szeretik? Lehet, hogy téved. Az izraeli biztonságtechnika mostanra beszivárgott a hétköznapokba, így kis befektetés árán bárki meggyőződhet róla, valóban szerelmes-e belé a szerelme, vagy szimplán átveri. Vigyázat, a Love Detector olyan, mint a parlamenti választás meg a focivébé: jól működő kapcsolatokat tehet tönkre pillanatok alatt.

A szerelem bonyolult jelenség: krónikus csőlátással és elhülyüléssel jár, ezért leginkább az elmebetegséghez hasonlít. És sötét verem. Az ókori görögök a szerelem hat fő formáját különböztették meg, de mi is ismerünk jó néhányat, így a plátói szerelmet, a romantikus szerelmet és a viszonzatlan szerelmet. Legszebben talán a magyar Wikipedia fogalmazza meg a szerelem lényegét: "A szerelem a fajfenntartáshoz kötődő érzelem, melynek jelentőségéről sok-sok műalkotás szól."

De hogyan ismerjük fel azt, aki szeret?

Árulkodó lehet az izzadó kéz, a homályos tekintet és a remegő hang, de aki biztosra akar menni, nem hagyatkozik félreérthető jelekre, hanem segítségül hívja a csúcstechnikát, ahogy mi is tettük. A csúcstechnika húsz dollárba kerül, vagyis négyezer forintba, de mit adnak manapság négyezer forintért? Semmit. Vagy egy szerelemdetektort.

A szeretet három fő fajtájával közeledtem feléd

A szerelemdetektor (Love Detector) a találó nevű, izraeli Nemesysco terméke; a mélyén húzódó alaptechnológiát Layered Voice Analysis-nek (réteges hangelemzés, LVA) hívják, és egy ottani tudós, Amir Lieberman fejlesztette ki még 1997-ben. Természetesen szigorúan biztonsági célokra, mint Imi Lichtenfeld annak idején a Krav Magát.

A technológia az utóbbi időben lassan beszivárgott civil szférába. A szerelemfelderítés alapja, hogy az emberi hang tükrözi az érzelmi állapotot, elsősorban a stresszt, a szerelem pedig stresszel jár, és ez a megfelelő eszközzel kimutatható. A megfelelő eszköz a Love Detector esetében egy szoftver, amelyet pécére vagy a mobilitás érdekében (félhomályos presszó konyakkal, hervadó szegfűvel) windowsos marokszámítógépre kell telepíteni. A célszemély becserkészése és megszólaltatása után elég elindítani a szerelemdetektort, amely csalhatatlan - a fejlesztő szerint 90 százalékos - biztonsággal kimutat valamit a hangjából. Ha nem is a szerelmet, a stresszt biztosan.


A módszert, amelynek harmadik generációs változatát a Nemesysco SENSE-re keresztelte, nemrég komoly szakértők is ígéretesnek ítélték: a Lockheed Martin, az Egyesült Államok légierejének szakértői és New York állam műegyetemének egyik professzora 2005-ben közös tanulmányukban azt állították, hogy a hanganalízis majdnem olyan hatékonysággal képes kimutatni a stresszt, mint a hagyományos hazugságvizsgáló, a poligráf. Még kiforratlan, de már használható.

Szeret, nem szeret, szívből, hazudik

Mint arra a fejlesztő felhívja a figyelmet, a szerelemdetektor komoly veszélyekkel is járhat, ezért például tartós kapcsolatok tesztelése előtt érdemes körültekintően eljárni: "Kétszer is gondolja meg, mielőtt felhívja férjét vagy feleségét. Mivel minden nap találkoznak, képzelheti, milyen izgatott lesz, hogy beszélgetnek. Ha a teszt alanya különösen izgul (lottónyeremény, fizetésemelés), lehet, hogy máskor érdemesebb elvégezni a tesztet. Arról se feledkezzen meg, hogy a rendszer könnyen összekeveri a testi vágyat a szerelemmel."


A hang energiája: kis stressz, közepes stressz, sok stressz.
Forrás: IEEE Computer Society

A jó hír az, hogy a szoftver által jelzett szerelemhiányt is könnyen ki lehet magyarázni: "Ha nem kimutatható a szerelem, elképzelhető, hogy rossz volt az időzítés" - írja a kézikönyv. "Próbálkozzon később, mivel lehet, hogy ismerőse valami mással van elfoglalva, egy munka közepén jár vagy csak nem koncentrál."

A Love Detector -10-től +50-ig jelzi a szeretetet, -10 természetesen a célszemély abszolút közömbösségét jelzi, míg a skála másik vége, a +50 azt jelenti, hogy a teszt alanya fülig belénk van esve. Vagy csak szeret. A szerelem mértékét a szűkszavú leírás szerint a szoftver három faktorból dolgozza össze: méri az érzelmi aktivitást, a koncentrációt és a zavarodottság mértékét, és ezeket a beszélgetés alatt folyamatosan jelzi is. Pontot viszont csak egyet ad, azzal lehet a későbbiekben dicsekedni fűnek-fának. Vagy hallgatni, mint a sír.

Vera nem szeret

T. Vera 26 éves, Budapesten él. Vera azt állítja, szeret. Hazudik! Verával a napsütötte teraszon, a kora délután 35 fokban beszélgettünk, de ez nem mentség: hiába mesélt Vera legszebb tengerparti élményéről, a Love Detector alig lengett ki, és bár alkalmanként felkúszott 12-13-ig, ritkán lépte át az abszolút közönyre utaló -10-es minimális értéket. Mindez meglehetős zavarodottsággal párosult, amit a kézikönyv szerint nekem kellett volna enyhítenem semleges kérdések közbevetésével, de mivel magam is zavarban voltam, ez nem sikerült.

Senki sem szeret

A komolynak induló teszt a tudományos hitelességet megkérdőjelező, ad hoc folyosói szópárbajba torkollt, először F. Zoltán fővárosi lakos próbálta kierőszakolni a gépből valami reakciót - kevés sikerrel -, majd L. Tamás bizonygatta, hogy szeret, de csak a zavarodottság-mércét sikerült a csúcstartományba terelnie. A gép nem hülye. A szavak jelentéséről természetesen fogalma sincs, és hiába a lágyan suttogó, sőt búgó hang, ha nincs érzelem, akkor azt könyörtelenül jelzi. Becsapni elméletileg be lehet, de csak úgy, mint a poligráfot: aki képes tudatosan megváltoztatni szívverésének ritmusát, vérnyomását, légzésének ütemét és izzadságának mértékét, az át tudja verni a hazugságvizsgálót; aki megváltoztatja hangjának fizikai jellemzőit, annak a Love Detectornál nyert ügye van.

A helyzetet M. Sz. Iván volt verőcei lakos mentette meg, akinek kedvenc településéről tett spontán vallomása bőven a piros mezőbe terelte a szeretetdetektort. Iván valóban szereti Verőcét.

Csaba szeret


K. Csaba 24 éves, Budapesten él. Csaba azt állítja, nem szeret. Hazudik! Rövid, körülbelül egyperces beszélgetésünk alatt a szerelemdetektor végig magas értékeket mutatott, alacsony koncentráció és meglehetős zavarodottság kíséretében. Mivel azonban az utóbbi mértékét a szoftver elhanyagolhatónak ítélte, Csaba irántam érzett vonzalmát egy ponton 31-re értékelte , ami a manuál szerint azt jelenti, hogy a szoftver a tesztalany hangjában nagy mértékű izgatottságot fedezett fel, és hogy "erős érzelmekkel" viseltetik irántam. Vagy csak nyert a lottón.

Háromszáz forintos szerelem

A Love Detectort elvben kéziszámítógép nélkül is ki lehet próbálni: az emelt díjas telefonos és sms-szolgáltatásokra szakosodott Telefornál. Eszter, a "szívdetektív" a Nemesysco technológiáját árulja 300 forintért percenként. A betelefonálónak meg kell adnia saját, illetve a hívott fél nemét és telefonszámát, majd hangos értékelésben értesül arról, szereti-e, akivel beszélt, vagy jobb elfelejteni. Kipróbáltuk volna ezt is, de Eszter nem működött. Jobb így, tudatlanul.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!