Natália
-3 °C
8 °C

Ázsia Windows-riválist fejlesztene

2003.09.09. 11:29
Japán, Kína és Dél-Korea nyílt forráskódú szoftverek fejlesztésének támogatásával kívánja megrendíteni a Windows operációs rendszer uralkodó helyzetét. A japán kormány egymilliárd jent áldoz a kezdeményezésre.
A japán kereskedelmi miniszter, Hiranuma Takeo által egy kambodzsai konferencián bejelentett projekt főként a digitális kamerák, a mobil távközlés és a gépjármű-navigációs rendszerek terén szorgalmazza a nem-Windows operációs rendszerek és az ezeken futó programok fejlesztését. Az elképzelés teljesen új operációs rendszer kifejlesztése helyett olyan, már meglévő nyílt forráskódú operációs rendszerek használatát szorgalmazza, mint például a Linux is.

Alternatívákon dolgoznak

Japán egymilliárd jent bocsát a program rendelkezésére. "Nem kívánunk elutasítani egy bizonyos terméket" - közölte a kereskedelmi miniszter szóvivője. "Ám a Microsoft Windows minden területen dominál, pedig az emberek szívesen kipróbálnának más termékeket is. Ezért fontos alternatívákat kidolgozni" - nyilatkozta a BBC-nek.

Az ügyben Japán, Kína és Dél-Korea minisztériumi vezetői szeptemberben tartanak megbeszélést. A találkozót követően a Hitachi, a Matsushita, a NEC, a Fujitsu és más japán nagyvállalatok létrehoznak egy nyílt forráskódú szoftverekkel foglalkozó fórumot, melyen megvitatják, milyen kritériumoknak kell megfelelnie az alternatív szoftvernek.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.