Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

A Windows új ruhája

2001.02.15. 12:40
Bill Gates hazai pályán, Seattle-ben vázolta fel a következő operációs rendszerük, a Windows XP "Luna" névre keresztelt grafikus kezelőfelületét. A koncepció első ránézésre az volt, hogy az átlagfelhasználó szellemi kapacitását leosztották kettővel, és amikor az így nyert tesztelők is képesek voltak használni a rendszert, a projekt vezetője megáldotta a kódot.
Új név, új logo
Az üzleti felhasználók és a mezei júzerek piacát kiszolgáló Microsoft-operációs rendszerek a Windows 2000 és a Windows Millenium Edition megjelenésével jutottak el arra a szintre, amikor már több közös kód volt bennük, mint különböző, kompatibilitásuk az elfogadható mérték felé emelkedett. A két termékvonal idén nyáron egyesül Windows XP név alatt, továbbfejlesztett Windows 2000 alapokkal (tartalom), de radikálisan új, egyszerűsített kezelőfelületettel (forma).

Windows XP

Bill Gates prezentációjában kifejtette, a szoftvercég legfontosabb fejlesztéséről van szó a Windows 95 óta. A Win95 volt az első olyan Microsoft-oprendszer, amelyik sikeresen alkalmazta az Apple tíz éve bevezetett, emberközeli grafikus kezelőfelületét, és megtette az első lépéseket a 32-bites alkalmazások irányába, de a Dos-os múlttól nem tudott sohasem elszakadni. Azóta Microsoftnak a rendszer stabilitását az NT-vonalon sikerült megvalósítania, ám a kezelőfelület az elmúlt öt évben minimálisan változott, egyedül a böngésző integrációja nevezhető komoly előrelépésnek.

A Windows XP második bétaverziója a pletykák szerint február végén jut el a hivatalos tesztelőkhöz, és nagyjából a végleges formáját fogja mutatni a nyárra ígért Home Edition és Professional, azaz az otthoni és az irodai végfelhasználói rendszereknek. Az XP-jelöléstől mentes szerverváltozatok további bétaváltozatok és javítások után legkorábban ősz közepén kerülhetnek a boltokba.

Mindent bele

"Az emberek mind több és több dologra szeretnék használni számítógépeiket", mondta Gates, "ezért a Windows XP az ő álmaikra építve emeli a PC-k erejét és alkalmazhatóságát egy új szintre." Ez magyarul annyit tesz, hogy az évek során felhalmozódott hasznos alkalmazásokat és funkciókat a Microsoft alapból és elválaszthatatlanul csomagolja az oprendszerhez, mint azt korábban tette az Internet Explorer böngészővel.

Lekerekített élek
Legyen szó digitális fényképezésről, szkennelésről, zenehallgatásról, netalán homevideo-készítésről, a Windows XP ott lesz, hogy lesújtson az ötletgyáros shareware-készítőkre. Másrészről valóban igény mutatkozik arra, hogy a felhasználó az egyetlen megvásárolt doboz szoftverével a digitális lét minden alapvető funkcióját képes legyen elvégezni.

A Windows XP fő látványossága a megszokott kezelőfelület erőteljes egyszerűsítése. Megmarad a Start-gomb, de az internet, az e-mail vagy egyéb hasznos funkciók beleolvadnak a rendszerbe.

A bemutatott színes-szagos grafikus felület várhatóan újabb hardverfrissítéseket von maga után (hivatalosan a Windows 2000 igényeire lehet számítani: Pentium II és 64MB memória az alap), a lekerekített vonalak pedig nyugtatóan hatnak a fiatalabb és az idősebb korosztályokra egyaránt. A keményvonalas felhasználók örömére azonban a cég meghagyja a jelenlegi felületet is, akinek az jobban bejön, visszakapcsolhat egy mozdulattal.

Hová lett a .Net?

A hálózaton keresztül "bérelhető" alkalmazások kora egyelőre várat magára. A Windows XP a feelingre koncentrál, a folyamatos és gyors internetkapcsolatot követelő szolgáltatásként igénybe vehető szoftverek helyett.

A felhasználó barátja
A .Net program egyes részei azonban már megjelennek a Windows XP-ben is. Ilyen lesz a Passport, vagyis az illegális szoftverhasználat visszaszorítását célzó termékaktiválás, a Dynamic Setup, amely az automatikus Windows Update frissítéseket egészíti ki a szükséges meghajtók begyűjtésével vagy a jelszavak közös tárolására használatos Credential Manager.

A szoftver bétatesztelői a napi használatban nem érzik bőrükön égetőnek a seattle-i PR-konferencián forradalminak hangoztatott újításait. A megkérdezett felhasználók a Windows Millennium Edition és a Windows 2000 Professional újításainak összegyúrását látják a Windows XP név alatt.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!