További Tudomány cikkek
Kensler két hónapon át hetente egyszer oltiprazt adott a qidongi önkéntes vizsgálati alanyoknak, akiknek vizeletében kétszer annyi semlegesített aflatoxin volt kimutatható, mint a placebóban részesülő kontrollcsoportéban. A kutató most egy hosszabb vizsgálat eredményeit elemzi. Amennyiben az eredmények biztatóak, megkezdik az oltipraz májrák-megelőző hatásának éveken át tartó vizsgálatát.
A GST és a hozzá hasonló enzimek a rákkeltő anyagok széles skáláját semlegesítik, így az eljárás más ráktípusok ellen is védhet. Az illinois-i Northwestern University kutatója, Raymond Bergan most jelentkezőket keres annak vizsgálatára, vajon az oltipraz megvédi-e a dohányosokat a tüdőráktól. A naponta egy doboznál többet szívó önkéntesek három hónapon át hetente egyszer oltiprazt illetve placebót kapnak, hogy kiderüljön, vajon a gyógyszer csökkenti-e tüdejükben a rákkeltő anyagok mennyiségét.
Az ASH brit dohányzásellenes szövetség képviselője, Clive Bates a New Scientist szerint attól tart, hogy a gyógyszer jó kifogást jelenthet a dohányosok számára a leszokás ellen. Bergan szerint azonban a gyógyszer azoknak segíthet, akik nem is tudnak leszokni: náluk csökkentheti a káros mellékhatásokat.
Először a magas kockázati csoportba tartozókat részesülhetnek gyógyszeres védelemben, ám a kutatók végső célja, hogy mindenki számára lecsökkentsék a rák kifejlődésének esélyét. "A rákproblémát nem lehet a [már beteg embereknek szánt] kezelések kifejlesztésével megoldani" - mondja Paul Talalay, a Johns Hopkins Egyetem farmakológusa, aki a GST hatásmechanizmusát tanulmányozza.
A közeljövőben várhatóan a legjobb általános módszernek az étrend megváltoztatása bizonyul. Az enzimtermelést ösztönző vegyületek, mint a GST, megtalálhatók a zöldségekben, például a brokkoliban és a kelbimbóban, ezért Talalay és mások magasabb GST-tartalmú növények létrehozásán fáradoznak.
A norwichi Táplálkozáskutató Intézet munkatársa, Yongping Bao szerint három éven belül megjelenhetnek a növényekből kivont vegyületekből készített tabletták és étrendkiegészítők. Étrendünk megváltoztatásával akár a ráktípusok felének kialakulását is megelőzhetjük, mondja Bao.
Elképzelhető, hogy a DNS védelme nem csak a rákot előzi meg, de az öregedési folyamatot is lassítja. A kutatók szerint "Az állatoknak egész életük során adagolhatóak ezek az enzimek, és az egyetlen mellékhatásuk az, hogy meghosszabbodik az állat élettartama."