Judit
3 °C
6 °C

Eljött a szoftveripar visszaesésének ideje

2001.10.31. 10:28
Kapcsolódó cikkek (1)
Éves szintre vetítve mindössze öt százalékkal csökkentek a vállalatok szoftverkiadásai az idei első félévben, miközben a többi informatikai termékre 31 százalékkal költöttek kevesebbet a vásárlók, mint egy évvel korábban. Szakértők ezt átmeneti különbségnek tartják, úgy vélik, a következő időszak a szoftvereladások terén is durva visszaesést hoz.
Az első félév adatai alapján az informatikai ipar idén 31 százalékos forgalomcsökkenést lesz kénytelen elszenvedni - idézi a Business Week a Morgan Stanley Dean Vitter & Co. jelentését, amely szerint a szoftvergyártók csak ötszázalékos visszaesést könyveltek el eddig, ám a jövő a számukra is sokkal borúsabbnak tűnik. Stephen S. Roach, a Morgan Stanley vezető közgazdásza úgy véli, a következő egy évben további 10-20 százalékkal csökken a szoftverek iránti kereslet.A szakértőnek igaza lesz, ha megismétlődik az 1990-91-es és a kilencvenes évek közepén lezajlott informatikai ipari visszaesés forgatókönyve, a szoftveripar ugyanis mindkét esetben hat-kilenc hónappal követte az iparág egészének mélyrepülését.

Már csak a szoftveren spórolhatnak

Okot ad a pesszimizmusra az is, hogy a cégek IT-költségvetésének valamivel több mint 40 százalékát teszik ki a programlicencekre fordított kiadások, következésképpen az elmúlt hónapok költségcsökkentései után már csak ezek lefaragásával érhetnek el további megtakarításokat. Különösen "veszélyes" a legnagyobb vásárlók helyzetének romlása. A General Motors például eddig "mindössze" 100 millió dollárt vett vissza 3 milliárdos éves IT-költségvetéséből, ami nem érintette azt az 500 milliós keretet, amit szoftverekre költ.

Főleg Windows XP-t vesznek majd

További visszaesést sejtető körülmény, hogy az internetgazdaság gondjai "begyűrűznek" a szoftveriparba is. Korábban ugyanis rengeteg internetes, például b2b szoftvert vettek a vállalatok, ám ahogy kiderült, hogy az elektronikus kereskedelem sokkal lassabban terjed, mint ahogy azt várták, ezek jelentős része elsietett, felesleges kiadásnak bizonyult. Emellett elemzők szerint annak a 200 milliárd dollárnak, amit a vállalatok idén szoftverekre költenek, jó részét a Microsoft új operációs rendszerére, a Windows XP-re fordítják majd, ahelyett, hogy bonyolultabb vállalati rendszereket vennének vagy korszerűsítenék vállalatirányítási, erőforrás-gazdálkodási rendszereiket.

A b2b szoftverekben utazó Ariba és Commerce One nem számíthat arra, hogy hamarosan javulnak értékesítési lehetőségeik - vélik szakértők -, mint ahogy az első félévben még jelentős növekedést elérő, vállalatirányítási rendszerekkel foglalkozó Siebel Systems nagyvállalat vezetői is szerény második félévre számítanak. A Wall Street ennek megfelelően gyenge eredményeket vár a szoftveripartól is, ennek megfelelően az utóbbi hetekben öt százalékkal csökkent az érintett cégek részvényárfolyama.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!