Virág
0 °C
2 °C

Megjelent a Windows XP

2001.10.25. 13:50
Magyar idő szerint csütörtök késő esti órákban, hatalmas média publicitással övezve mutatkozik be New Yorkban a Microsoft Windows XP, a szoftvergyár legújabb operációs rendszere. Elemzők szerint az új szoftver elterjedtsége az üzleti szférában legkorábban 2003-ra, míg az otthoni felhasználók körében 2004-re előzheti meg a korábbi változatokat.
Az operációs rendszer rengeteg újdonsággal gazdagodott, ilyen a digitális fotók feltöltése, szerkesztése, megosztása, a digitális zenék tárolása és lejátszása, az azonnali üzenetküldő szolgáltatás, hang- és videokommunikációs szolgáltatások.

Két változat

A Windows XP megjelenésével megszűnik a Windows 9x-es termékvonal, a termék mindkét verziója (Home és Professional) a Windows 2000 stabil kódjára épül.

A Windows XP két kiadásban jelenik meg. A Windows XP Home Edition otthoni felhsználók számára készült, ez a verzió az otthoni hálózatok, a kommunikáció és a digitális média területén mutat fejlődést. A Windows XP Professional bármilyen nagyságú vállalat számára kínál beépített távoli elérést, biztonságot, megnövelt teljesítményt, menedzselhetőséget, többnyelvű támogatottságot.

Mindkét kiadás elérhető lesz hagyományos és upgrade verziókban. Áraik megegyeznek a korábbi Windowsok hasonló kategóriájú (otthoni és vállalati) termékek árával.

A Windows XP magyar kiadásának nagyszabású premierjére november végén kerül sor, a magyar nyelvű termék így december elején már elérhető lesz a Microsoft Magyarország valamennyi viszonteladójánál.

Kemény harc a korábbi Windowsokkal

A Gartner piackutató szerint még legalább két évébe kerül a Microsoftnak, amíg sikerül kiszorítania a korábbi Windows-verziókat a piacról. Az elemzés azt állítja, az új szoftver elterjedtsége az üzleti szférában legkorábban 2003-ra, míg az otthoni felhasználók körében 2004-re válthatja le a Windows 9x és NT-sorozatokat.

A Gartner kutatása azt mutatja, bár a felhasználókat meggyőzheti a gazdag multimédiás tartalom, legtöbbjük - otthoni és vállalati piacon egyaránt - nem fog oprendszert váltani, amíg új gépet nem vesz. Az előrejelzés alapján a Windows XP szolíd induló eladásokra számíthat, csakúgy, mint korábban a Windows Me vagy a Windows 2000.

Idén az új számítógépek mintegy 10 százalékát szállítják XP-vel szeptembertől kezdődően, ami körülbelül megegyezik az 1999-es Windows Me premier 11 százalékos piaci részesedésével. Összehasonlításképp, a Windows 95 hat éve az utolsó negyedévben a gépek 30 százalékát szerezte meg.

A partnerekkel együtt mintegy 1 milliárd dolláros reklámkapmány ellenére a Gartner szerint jövőre az otthoni felhasználóknak értékesített gépek 87 százaléka hordoz majd XP-t, ugyanakkor a vállalati szegmensben árult gépeknek csak mintegy 16 százaléka lesz XP-s. A piackutató a Windows 2000 erősödését várja ezen a téren, hozzávetőleg 41 százalékos részesedéssel.

Összesítve 2002 végére a Gartner szerint az otthoni felhasználók 26 százaléka fog Windows XP Home-ot használni, ami 2003-ra 48 százalékra duzzadhat, ám a korábbi verziókat csak 2004-ben hagyhatja le, körülbelül 70 százalékkal.