Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Kötelező Passport a Windows XP-ben

2001.06.26. 15:16
A készülő Windows XP minden bétaverziója újabb meglepetéssel örvendezteti meg a széles tömegeket. Legutóbb a központi adatgyűjtő Passport "kényelmi" szolgáltatás használatát tette kötelezővé a Microsoft, amellyel minden felhasználó bárhonnan elérheti majd beállításait.
A Microsoft minden eddiginél radikálisabb generációváltását ígérő Windows XP operációs rendszere kötelező jelleggel fogja felajánlani a korábban köztudatba került és felfrissített Passport-szolgáltatást felhasználóinak. A Passport-technológia használata nélkülözhetetlen lesz az új, üzenőszoftverként és IP-telefonként egyaránt használható Windows Messenger használatához.

A több mint két éve működő rendszer egyrészt a fogyasztók beállításait tárolja a Microsoft központi szerverein, hogy azok bárhonnan elérhetőek legyenek, másrészt a Passport-programban részt vevő - főként a Microsoft Network hálózatába tartozó - oldalakon felgyülemlő, a fehasználói szokásokat ábrázoló adathalmaz zökkenőmentes áramlását biztosítja.

Útlevelet mindenkinek!

A tesztelés végét járó Windows XP utolsó bétaverziója a Microsoft .Net technológiáját fogja véglegesíteni, amellyel a redmondi birodalom a szolgáltatásként nyújtott szoftver elvét kívánja meghonosítani. A technológiát kritikus szemmel figyeli mind a konkurencia, mind az adatvédelmi szervezetek, akik szerint a cég az operációs rendszerek terén élvezett monopóliumát terjeszti ki a születőben lévő online szolgáltatások piacára.

A Microsoft már az első böngésző óta hangoztatja, hogy joga van különböző szoftvereket csatolnia az oprendszeréhez. A Passport esetében a cég fontosnak tartotta kiemelni, hogy a fogyasztók dönthetnek, használják-e a szolgáltatást avagy sem.

A vállalat konkurenciáit, egyebek közt az AOL-t, az Oracle-t és a Sun Microsystems-et tömörítő ProComp gazdasági érdekvédelmi szervezet 61 oldalas tanulmányban támadta meg a Microsoft.Net, a Passport- és az ezen alapuló HailStorm-technológiák integrációját. A csoport azt állítja, a szoftvercég a felhasználók személy adatainak lenyúlására törekszik, a Windows XP célja pedig nem más, hogy a Microsoft webes szolgáltatásait ráerőltetesse a vásárlókra.

A .Net-világ

Bár a Microsoft több mint 90 százalékos piaci részesedéssel bír Windows és Office szoftvereivel, elemzők szerint a szoftvereladásokkal már nem tarthatja bevételei növekedését. Itt lép be az interneten keresztül "bérbe adott", előfizetéses rendszerű forgalmazás, amely a pc-ken átlépve kéziszámítógépekre, mobiltelefonokra és egyéb készülékekre.

A .Net rendszer első eleme a HailStorm szoftver, amely túlnyomórészt a Passportra épül. A Passport immár több mint két éve működik például az MSN Messenger és a Hotmail oldalán, univerzális kaput nyitva egy sor - főleg microsoftos szolgáltatásra. Aki egy helyen belép a hálózatba, jelszava megadása nélkül beléphet az összes többi Passport-tagoldalra.

Antitröszt vagy nem antitröszt?

A cég üzleti teljes stratégiáját erre alapozza, s ehhez szüksége van a webes szolgáltatásai gyors sikerére, amelyhez nélkülözhetetlen a Windows XP-n keresztül becsatornázott többmilliós felhasználói bázis. A ProComp szervezet és az antitröszt pert vezető Thomas Penfield Jackson bíró szerint nem is az integrált szoftver közvetlen promóciója jelenti a problémát, hanem az exkluzivitása.

Jogilag a szolgáltatás támadhatatlan, legalábbis ha úgy vesszük, hogy a fogyasztók amúgy is egy monopólium szoftverét veszik, ez meg egy többletszolgáltatás - vélekedik a Fenwick & West antitröszt jogásza. "Amíg ki lehet kapcsolni, mint az autórádiót, addig nincs vele komolyabb baj."

A Microsoft elképzeléseit támogató Wirestone vállalat az integráció vádját a redmondiak helyett is elhárítaná. Szerintük az egyedül az AOL problémája, hogy egy évvel el vannak maradva a Microsoft mögött, nem az antitröszt-jogászoké.

A Microsoft nem erőlteti a Passportot

Míg a korábbi bétaverziók a telepítés során felajánlották a Passport-regisztrációt, az utolsó változat csak bizonyos szoftverek/szolgáltatások használata esetén figyelmeztet erre. A Microsoft szóvivője szerint amikor a felhasználó másodszor lép az internetre, kap egy ilyen figyelmeztetést, meg után még négy alkalommal, de semmi több.

A Gartner elemzője ezt enyhe túlzásnak nevezte, hiszen szerinte a szolgáltatás annyira az ember arcába mászik, hogy szinte kizárt, hogy valaki ne regisztráljon azonnal. Szükség is van erre az oprendszer egyik legfőbb vonzerejének nevezett univerzális kommunikációs szoftver, a Windows Messenger használatához és a Web Publishing and Order Prints szolgáltatásokhoz.

Adatvédelmi botrány a Passport körül
A Microsoft április elején módosította Passport-szolgáltatásának felhasználói szerződését, miután több jogvédő szervezet tiltakozott a tartalma ellen. Az új szöveg értelmében csak a Microsoftnak tett javaslatokat és visszajelzéseket használhatja fel a cég mindenféle korlátozás nélkül, nem a felhasználó összes kommunikációs adatát (pl. levelezés, instant üzenetek, csatolt dokumentumok). A két éve készített eredeti szöveg szerint minden, a Passporhoz kapcsolódó digitális kommunikációs csatorna tartalma a szoftvercég tulajdonába kerülne. A szoftvercég új szerződésében korlátozta a személyes adatok felhasználásának körét is, valamint megállapította, hogy a szabályzat a Passporthoz kapcsolódó egyéb szolgáltatásokkal (pl. Hotmail, MSN Messenger) átvitt adatokra nem érvényes. A március 20-án bejelentett HailStorm-szolgáltatás a Passport rendszerét fejleszti tovább, ám a kapcsolódó felhasználói szerződést csak most javította át a Microsoft.