Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Megjelent az Office XP

2001.06.11. 13:12
A Microsoft piacra dobta első olyan szoftverét, amelyet a vitatott "kényszerregisztrációs" eljárással kell aktivizálni. A szövegszerkesztő (Word), táblázatkezelő (Excel), prezentációkészítő (PowerPoint), levelezés- és határidő-kezelő (Outlook), adatbáziskezelő (Access) alkalmazások, illetve a további irodai szoftvereszközök jelentős átalakításon estek át. A Smart Tags menük folyamatosan javaslatokkal bombázzák a felhasználót, bár némelyik funkció csak az angol nyelvű szövegeken aktív.
Standard, Professional és Developer kivitelben
A legfontosabb újításként az Office XP 'Smart Tags' címkéket kínál fel a munka folyamán, amellyel közvetlenül elérhetők az adott helyzetben esetleg szükséges funkciók. Javították több felhasználó közös munkájának feltételeit, és a programcsomag általában szorosabban kapcsolódik az internethez. A programcsomag nevében az XP az Experience (tapasztalat) rövidítése.

Szintén új a SharePoint technológia a weboldalak létrehozására és frissítésére. Ennek révén megjeleníthetők egész munkacsoportok vagy vállalati részlegek saját belső közleményei, vitafórumai, határidőnaplója és dokumentumgyűjteménye.

Viszont a látványosan átalakított felület mögött kevés változott. A Word és az Excel néhány, korábbi verziókban rendszeresen előforduló problémája újból visszaköszön. Például továbbra is problémát jelent a komplex szöveges dokumentumok kezelése.

Hadat üzentek a szoftverkalózoknak

A korábbi verziókkal ellentétben az Office XP nem telepíthető minden további nélkül több számítógépre. Ennek az úgynevezett termékaktivizálással veszik elejét. A Microsoft ennek révén a kalóz szoftverek használatát kívánja visszaszorítani. Elemzők becslései szerint a Microsoftnak azért fontos ennyire az Office programcsalád védelme, mert a konszern forgalmának egyharmadát adja.

A felhasználók heves kritikával fogadták a regisztrációs kényszer bevezetését. Könnyen előfordulhat, hogy sokan visszariadnak az új Office használatától, pedig a regisztrációs eljárást a most készülő operációs rendszereknél is alkalmazni fogja a Microsoft. A felhasználók leginkább attól tartanak, hogy gondjaik lesznek, ha egy új gépet vesznek, és arra szeretnék telepíteni a szoftvert. Mostanáig a telepítő CD-vel együtt kapott vagy máshonnan megszerzett kóddal több számítógépre is fel lehetett tenni a szoftvert, bár ez illegálisnak minősül.

Az Office-alkalmazások a telefonos vagy internetes regisztráció elvégzése nélkül csak 50 alkalommal indíthatók, a Windows pedig csak 30 napig lesz működőképes. A telepítés során egy 10 jegyű kódot generálnak, és ezt kell eljuttatni a Microsofthoz. A szoftvercég szerint a regisztrációs eljárásban csak az országot kötelező megadni, a felhasználó minden más adatát titokban tarthatja.

Okos menük

Kevéssé feltűnő, de hasznos újdonságot jelentenek Smart Tag menük. A Word és az Excel nyit ilyen gombokat a szöveg felismerni vélt pontjain. Különböző parancsok jelennek meg, amelyek az adott környezetben hasznosak lehetnek. Így például egy név gépelésekor, ha korábban e-mailt küldtünk annak a személynek, kinyílik egy Smart Tag, és felajánlja új levél írását, időpont egyeztetését, esetleg a teljes cím bemásolását a címlistából.

Smart Tagek lesznek az új böngészőben is

Ezek a menük csak első pillantásra tűnnek intelligens szövegelemzésnek. A Smart Tags egy része csak akkor működik, ha angol nyelvűnek jelöljük ki a szöveget. Ha viszont felbukkan egy dátum, kinyílik a menü, amely segít időpontot egyeztetni, és a meghívót elküldeni, illetve kinyitja a naptárat.

Vannak ezenkívül rövid életű menük, amelyek a vágólapról beemelt szövegrészek automatikus javítását és formázást segítenek elvégezni. A más betűtípussal írt szöveg így beilleszkedik az új környezetébe, vagyis nem kell kézzel kijelölni és átállítani. A korrektúrával megváltoztatott szavak eredeti formája a mellettük megjelenő menüvel visszahozható.