Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Minden link a Microsoftra mutat

2001.06.08. 17:07
A Microsoft október 25-re ígért új Windows XP operációs rendszeréhez csatolt böngésző a jelenlegi béta verzió szerint képes lesz bárki honlapjába Microsoft-linkeket szórni, az oldal készítőjének tudta vagy engedélye nélkül.
A tesztelés végső stádiumába érkezett Windows XP operációs rendszer számos újszerű funkcióval igyekszik felrázni a jogvédő szervezetek éberségét. Április elején a Passport-Hailstorm központosított felhasználói adatbázis borította ki a bilit, míg most az új Internet Explorer egyik trükkös funkciója élezi a hangulatot.

Windows XP lobog
Seattle felett
A Windows XP egyik célja, hogy az internetre tapasztott felhasználóknak egy sor új szolgáltatást adjon el böngészőjén keresztül. A Microsoft ezt jelen pillanatban úgy tervezi, hogy az új böngészőjében letöltött oldalak egyes szavaiból különböző szolgáltatásokra, Microsoft- vagy Microsoft-közeli oldalakra tesz linket.

Ezáltal a szoftvergyár képes lesz újraszerkeszteni bárki honlapját a tulajdonos tudta vagy engedélye nélkül, arra csábítva a netezőket, hogy hagyják az éppen letöltött oldalt a vérbe, menjenek a Microsofthoz - függetlenül attól, milyen információkat kínál oldaluk.

Egy mélyen beágyazott szolgáltatás

Az Internet Explorer Smart Tags szolgáltatás a márciusban széles körben tesztelt második béta verzióban nem kapott helyet, és a későbbi változatokban sem egyszerű megtalálni. A Microsoft képviselői szerint a szolgáltatás egyelőre nem nyerte el végleges formáját, de általában véve hasznosnak ítélték.

A Smart Tagek működése igen egyszerű: ha valaki letölt egy honlapot egy Windows XP-s gépen, lila aláhuzások jelennek meg bizonyos szavak alatt. A jelenlegi fázisban ez cégek, iskolák, csapatok nevei alatt jelennek meg, de később előfordulhatnak tematikusan akármilyen szavaknál. A böngésző által generált linkek felé húzott egérre megjelenik egy ikon, ami kattintásra egy kis ablakban a további információval szolgáló oldalak listáját mutatja meg.

Bill Gates proudly presents...
A Microsoft állítása szerint az Office XP-ével megyegyező Smart Tags szolgáltatás alapállásban ki lesz kapcsolva, és a felhasználók döntésére lesz bízva, hogy bekapcsolják-e vagy sem. A böngészőpiacon gyakorlatilag egyedül maradt szoftvergyár az új Explorerrel egyúttal bevezeti egy olyan meta tag használatát, amivel az oldalak készítői letilthatják a Smart Tagek megjelenését.

Az agresszív linkek támadása

A cég természetesen a másik oldalra még erősebben játszik, azaz lehetővé teszi vállalatoknak, hogy saját kiegészítőket készítsenek az új Internet Explorerhez, amelyekkel saját Smart Tagjeikkel szórhatják tele az internetet. Ezek az invader-linkek ugyan kevesebb felhasználóhoz jutnak majd el, mint a Microsoft alapvetésként erőltetett címei, épp elegendő anyázást vonhatnak maguk után.

Az Opel saját linkjeivel szórhatja tele a konkurens Ford honlapját, a Fidesz behintheti narancssárga linkekkel a szocik központi oldalát, a spammerek, tömeghirdetők és gyűlöletre uszító szervezetek kezébe kerülve pedig totális káoszt szabadíthatnak el a weben.

Korábban is léteztek hasonló szoftverek, mint például egykor a GuruNet (mostanában Atomica néven fut), amely egyes szavakra kattinva további információkat tett elérhetővé, de ezek nem külső linkként működtek, és nem épültek bele alapból az internetezők 80 százalékának böngészőjébe.

A Microsoft Internet Explorer Smart Tags bevezetésével a Microsoft beigazolja a Netscape elnyomásától rettegő guruk, vállalatok és internetezők félelmét, miszerint egy böngészőjével monopolhelyzetbe kerülő vállalat azt tesz az internettel, amit nem szégyell. A jelek szerint a Microsoft most éppen főként saját tartalomszolgáltatói térnyerésére készül lábbal tiporni a szerzői szabadságot.