Volt is, lesz is

2000.04.27. 09:29
Bár a Microsoft elleni per vége még meglehetősen messze van, a feldarabolásról szóló terv nyilvánosságra hozatalával az Amerikai Igazságügyi Minisztériumnak végre sikerült borsot törnie ellenfele orra alá. Ennek ellenére nem valószínű, hogy a most körvonalazott megoldás megakadályozná a Microsoftot abban, hogy monopóliumát átmentse, és piaci erejével a jövőben is visszaéljen.

Rossz passzban
Úgy tűnik, rossz passzban van mostanában a Microsoft. Miután bűnösnek találták a trösztellenes törvények megsértésében, száznál is több polgári per indult a cég ellen, összesen mintegy 7 milliárd dollár kártérítést követelve elsősorban a monopolhelyzettel való visszaélés és monopolisztikus árképzés miatt, de beperelte a Microsoftot még a saját biztosítója is, amely nem hajlandó állni a perek kapcsán felmerülő, dollármilliókra rúgó ügyvédi költségeket. Miután az Igazságügyi minisztérium bejelentette, hogy legszívesebben kettényisszantanák a szoftveróriást egy operációs rendszereket és egy irodai szoftvereket gyártó cégre, a Microsoft részvények árfolyama 16%-ot esett. Utóbbi pedig elsősorban nem azért kellemetlen, mert magával rántotta a technológiai részvények egész piacát, vagy mert Bill Gates magánvagyona is erősen megcsappant, hanem inkább azért, mert az MS legtöbb mai és jövőbeni kulcsemberét a részvényopciókkal szeretné megtartani. A feldarabolás hírére már-már unalmas felháborodással reagáló Microsoft vezér, Steve Ballmer, nyugtató hatásúnak szánt belső körlevelében nem is felejtette el kiemelni, hogy a megváltozott helyzetben újratárgyalják a dolgozói részvényopciók kérdéskörét is.

A rossz passz azonban csak a felszín, a Microsoft valójában köszöni szépen, jól van, korai volna még temetni. Először is, egyelőre nincs döntés a perben. Miután a minisztérium hivatalosan is megtette javaslatát arra, hogy milyen büntetést kellene kiszabni a Microsoftra, a cég május 10-ig ellenjavaslatot nyújthat be, amire a minisztérium 17-ig még egyszer reagálhat. Május 24-én mindkét fél utoljára szóban is előadhatja álláspontját, majd ezután fogja meghozni a bíró a döntést a céget sújtó büntetés pontos mikéntjéről és mértékéről. A döntés nem lesz jogerős, az pedig majdnem bizonyos, hogy a Microsoft fellebbezni fog, vagyis az eljárás tovább húzódik.

Steve Ballmer
Majdnem bizonyos, hogy a Microsoft fellebbezni fog
Másodszor is, egyelőre csak a részvényárfolyamok zuhantak, a Microsoft stabilan őrzi piacvezető helyét mind a PC operációs rendszerek, mind az irodai alkalmazások piacán, és egyelőre egyik területen sincs olyan komoly konkurense, amely ezt a pozíciót veszélyeztetni tudná. Így aztán megkérdőjelezhető egy esetleges feldarabolás értelme is, hisz az önmagában még nem hozna létre valódi versenyhelyzetet egyik piacon sem. Ezért is javasolta Scott McNealy, a Sun elnöke és a Microsoft közismert "jóakarója", hogy mindjárt ötfelé vágják a céget, amiből három cég foglalkozna Windows operációs rendszerek készítésével, természetesen egymással is versenyezve. Ezt az elképzelést egyelőre nem karolta fel a minisztérium, az viszont elképzelhető, hogy McNealyhez hasonlóan javasolni fogják az internetes szolgáltatások üzletágának külön céggé szervezését is.

Harmadszor pedig nagy hiba volna alábecsülni Bill Gates zsenialitását. A cégalapító az elmúlt év során rendkívül tehetségesen szervezte át a Microsoft szervezeti struktúráját, amely immáron valóban komoly akadálya lehet egy feldarabolási kísérletnek. Ennél is fontosabb azonban a cég jövőképének átalakítása, amely a PC-központú Microsoft felől egyre inkább az internetközpontú Microsoft irányába mozdul el. A cég, amely eredetileg a PC-t akarta bevinni minden otthonba, ma már sokkal fontosabbnak tartja, hogy az internetet vigye el mindenkinek, és ehhez a PC csak egy a számos kínálkozó lehetőség közül.

Nagy hiba volna alábecsülni Bill Gates zsenialitását
Next Generation Windows Services - következő generációs Windows szolgáltatások, ennek a jelszónak a jegyében dolgozik ma programozók egész hada Redmondban, hogy a cég legnépszerűbb programjait felkészítse az új korszak kihívásaira. A jövő Microsoftja egy szolgáltatócég, amelynek programjait az interneten keresztül érhetik majd el a felhasználók - természetesen csekély előfizetési díj ellenében. A szolgáltatásokhoz viszont hozzá lehet majd férni akár internetezni képes mobiltelefonokról, kéziszámítógépekről vagy bármely más, internetezésre alkalmas eszközről, például a készülő X-box játékgépről is. Az új stratégia hivatalos bejelentése májusban várható, addigra minden bizonnyal elkészülnek a webalapú alkalmazások fejlesztését segítő új szoftvercsomagok is, illetve azok a programok, amelyek a szerveroldalról lesznek hivatottak megkönnyíteni a Windows szolgáltatások elérését. Az árukapcsolás természetesen itt is működni fog, hisz a szolgáltatások Windowsos szervereken, PC-ken és kéziszámítógépeken fognak a legjobban működni. Így az MS-nek jó esélye van rá, hogy monopolhelyzetét átmentse az internetkorszakba is, sőt, ott tovább erősítse.

Persze a PC és az operációs rendszer továbbra is kiemelt fontosságú marad a Microsoft életében, erről maga Bill Gates nyugtatta meg a WinHEC konferencián összegyűlt fejlesztőket a minap. Megengedhette viszont magának azt is, hogy említésre sem méltatja azt a pert, amely eredetileg azért indult, mert a Microsoft összekapcsolta a Windows 95 operációs rendszert az Internet Explorer böngészővel.  • Tippek
  • Babaváró hitel