A Microsoft két részre darabolását kéri a kormány

2000.04.29. 02:05
Az amerikai igazságügyi minisztérium és 17-en a 19 államból azt kérték Thomas Penfield Jackson bírótól, hogy válassza le a Microsoft Windowst készítő részlegét az anyacégről. Janet Reno legfőbb ügyész szerint ezzel felfrissíthetik a verseny a böngészőpiacon, a vevők pedig jobb termékekhez jutnak.
A kormány beadványa szerint a windowsos Microsoft fejlesztené az operációs rendszer összes verzióját (Windows 98, 2000, CE), a másik cég az egyéb alkalmazásokat (pl: Office, Back Office, Internet Explorer) fejlesztené, hozzá tartozna az MSN internetszolgáltató valamint az MSNBC és a hardvergyártó részleg.

John Klein ügyész szerint ezzel "felfrissíthetjük a versenyt a böngészőpiacon, amit a bíróság szerint monopolizálni akart a Microsoft."

A javaslat szerint legalább 10 évig nem egyesülhet újra a Microsoft, és a cég négy hónapot kapna a bíróság döntése után a felosztási terv végrehajtásának kidolgozására.

Bill Gates "extrém ötletnek" nevezte a felosztási kérelmet, ami szerintük ártana a vásárlóknak, semmibe venné az innovációt, és olyan környezetet teremt, "amelyben nem készülhet el a Windows következő változata."

A Microsoft május 10-ig adhatja be válaszát a kérelemre, amit a minisztérium megtámadhat, majd a május 24-i utolsó meghallgatás után Jackson bíró ítéletet hirdet. A Microsoft korábban közölte, fellebbezni fog a döntés ellen.  • Tippek
  • Bankszámla