Gerzson
1 °C
10 °C

Informatikai SARS-központ nyílt Amerikában

2003.05.30. 10:23
Mostanáig az egészségügyi intézmények messze lemaradtak az üzleti vállalkozások mögött az informatika alkalmazásában, ám az atípusos tüdőgyulladás-járvány terjedésének nyomon követése elképzelhetetlen nagy adatfeldolgozó képességű it-rendszerek nélkül.
Látva az atípusos tüdőgyulladás (SARS) terjedését és tartva attól, hogy a kór előbb-utóbb eléri az Egyesült Államokat is, az észak-amerikai ország nemzeti járványügyi szervezte, a Centres for Disease Control (CDC) egy a legkorszerűbb berendezésekből álló adatfeldolgozó központot hozott létre a krízis kezelésére.

Az informatikai központból, valamint speciális rádiókkal felszerelt kihelyezett állomásokból álló rendszerrel a világtérképre vetíthetők a járvány terjedését mutató adatok. A több mint 2000 négyzetméter alapterületű központ közelebb hozta a CDC-t ahhoz, hogy bármilyen hasonló esetben naprakészen követhesse az eseményeket és megtehesse a szükséges beavatkozásokat, írja a The Economist. A rendszer elemeit többek között a Hewlett-Packard és a Motorola biztosította.

Le van maradva it-ben az egészségügy

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy általában csökkent volna az Egyesült Államok egészségügyi szektorának informatikai elmaradottsága az ország it-eszközökkel híresen jól ellátott üzleti szférája mögött. A kórházak dolgozói sokszor még mindig papírral és tollal rögzítik a betegek adatait, az orvosok megjegyzéseit. Így előfordulhat, hogy egy vezető menedzser, akit napi munkájában a laptopoktól a kézi számítógépekig informatikai berendezések tucatjai segítenek, bajba kerül azért, mert egy ápolónő félreolvassa az orvos kézzel írott gyógyszerutasítását.

A Gartner Group (GG) it-piackutató szerint a kórházak kiadásaiknak csak három százalékát fordítják informatikára, szemben a hardver- és szoftvercégek tíz és a pénzintézetek hét százalékával. Visszatartja őket a folyamatok automatizálásától, hogy "ügyfeleik" - a betegek - és alkalmazottaik egy része - a medikusok - gyakran cserélődnek, és hogy kőkemény versenyt vívnak minden támogatási összegért, továbbá hogy egyes specialistáik csak vendégként dolgoznak náluk.

Százezer halál évente kommunikációs hiba miatt

Ugyanakkor a betegek elvárásai, a nővérhiány, a bioterrorizmussal szembeni védekezés és a betegbiztosítók által egyre inkább megkövetelt költséghatékonyság arra szorítja az egészségügyi intézményeket, hogy kiterjedtebben támaszkodjanak az informatika kínálta előnyökre. A GG úgy véli, az Egyesült Államokban egy átlagos kórház 2003-2005 között évente 10-15 százalékkal növeli majd it-kiadásait.

Egyes egészségbiztosítók, valamint informatikai cégek - például az IBM, a Xerox -, továbbá a dologban reklámlehetőséget látó vállalatok - mások mellett a PepsiCo - jutalmazni kívánják azokat a kórházakat, amelyek komputert használnak munkájukban, csökkentve ezzel az információáramlás hibáiból bekövetkező kórházi "baleseteket". Egy felmérés szerint ugyanis az ilyen hibák miatt évente mintegy 98 ezer ember veszti életét az Egyesült Államokban.

Olaszorszag

Toszkánától Umbriáig.

Bali

Tanácsok és TOP 5 látnivaló.