Pál
-9 °C
0 °C

Megvédi a nyílt forráskódot a Novell

2004.10.14. 15:16
A linuxos fejlesztésekben aktív szerepet vállalaló Novell bejelentette, hogy szabadalmaival megvédi a nyílt forráskódú szoftvereinek a fejlesztőit az ellenük indított támadásokkal szemben.
Az Európai Unióban hamarosan megváltozhatnak a szoftverek szabadalmazásával kapcsolatos szabályok, és az új törvénytervezet nyílt forráskódra gyakorolt hatását sokan vitatják. A Novell elhatározta, hogy nyíltan kiáll a nyílt forráskódú programjainak fejlesztői mellett és megvédi őket, ha valaki szellemi tulajdonnal kapcsolatos támadást indít ellenük. A vállalat úgy véli, szabadalmi portfoliójával erős támogatást nyújthat ilyen esetekben.

A Novell szerint az Európai Unió jelenlegi rendszere jól védi az iparág érdekeit és általában segíti az innovációt, az iparági versenyt, ezért nem szükséges a jelenlegi rendszer módosítása, írta a vállalat csütörtöki közleménye.

Érdekek védelme

"A nyílt forráskód átütő hatása miatt veszélyezteti a már kiépített érdekeltségeket. Az érdekeltek némelyike ezért olyan bizonytalan vádaskodással próbálja megtámadni a nyílt forráskódot, mely szerint a technológiában szellemi tulajdont érintő veszélyek rejlenek" - mondta Jack Messman, a Novell elnök-vezérigazgatója. - "A Novell ma aktívan állást foglal az általa ajánlott szoftverek védelme mellett azzal, hogy saját szabadalomportfoliójával kínál segítséget ügyfeleinek."

A Novell egyébként már korábban is kiállt a forráskódú programok mellett, idén januárban például jogi védelmet ajánlott fel a Suse Linux Enterprise Server felhasznóinak, miután az SCO perekkel fenyegetett meg néhány Linuxot használó nagyvállalatot. Mint arról korábban beszámoltunk, a Novell tavaly novemberben vásárolta meg a Suse Linuxot, néhány hónappal korábban pedig a Gnome projektet fejlesztő Ximiant.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.