Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A Novell megvédi a Suse-felhasználókat

2004.01.19. 14:20
A Suse Linux vállalati ügyfelei mostantól teljes jogi védelmet élvezhetnek, ha a rendszerükkel kapcsolatban szellemi tulajdonnal kapcsolatos problémák merülnek fel, jelentette be hétfőn a Novell, ami a napokban fejezte be a Suse Linux felvásárlását. Bár az SCO Group tavaly azt állította, hogy a birtokában lévő Unix néhány részletét egyszerűen átmásolták a Linuxba, a bíróság előtt ezt nem tudta bebizonyítani, ezért a Novell úgy véli: nem lesz szükség a jogászokra.
A Novell jogi védelmi programját azok a vállalati felhasználók vehetik igénybe, akik rendelkeznek a Suse Linux Enterprise Server 8 termékkel, a hozzá kapcsolódó műszaki támogatási szerződéssel, és 2004. január 12-e után Upgrade Protection szoftverkövetést szereztek be.

Szentiványi Gábor, a Suse Linux magyarországi irodájának ügyvezetője elmondta: a szoftver ára tizenkét hónapig tartó szoftverkövetési támogatást tartalmaz, és az ügyfelek ennek a meghosszabbításával kaphatnak folyamatos jogi védelmet. Ha a vevő nem hosszabbítja meg a szerződést, akkor az új szoftververzió megjelenése után hat hónapig kaphat jogi segítséget.

Nem lesz rá szükség

A Novell bárkivel szemben védelmet nyújt a Suse Linuxszal kapcsolatos szerzői jogi problémák esetén; átvállalják a perköltségeket, kifizetik a szükséges kódokat, vagy éppen adnak egy másik, teljesen jogtiszta kódot. Erre azonban nem lesz szükség, mondta el a sajtótájékoztatón Szittya Tamás, a Novell Magyarország ügyvezető igazgatója.

"Nem jelentettünk volna be ilyen programot, ha nem lenne stabil álláspontunk a felmerült szerzői jogi kérdésekkel kapcsolatban. A Novell nyilvánvalóan nem akar több százmillió dollárt elkölteni kártérítésekre, és erre nem is lesz szüksége" - mondta a Novell magyarországi ügyvezetője.

A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a Novell jogosult a UNIX technológia licencelésére, és joga van az SCO nevében cselekedni az olyan korábbi UNIX SVRX licencekkel kapcsolatban, melyek az SCO és Novell közötti eszközvásárlási szerződés hatálya alá esnek. Mindez lehetővé teszi, hogy a Novell jogokat biztosítson ügyfeleinek a UNIX technológia belső üzleti folyamatokban való felhasználására.

A Unix széles körben használt operációs rendszer, amelyet eredetileg az AT&T laboratóriumában fejlesztettek ki harminc évvel ezelőtt. Az SCO tavaly márciusban azt állította, hogy a birtokában lévő Unix kódját illegálisan másolták be a Linux operációs rendszer magjába, és beperelte az IBM-et a szerzői jogok megsértése miatt. A Novell már tavaly nyáron megpróbálta megakadályozni az SCO akcióját, azt állítva, hogy soha nem adta el a vállalatnak a Unixhoz kapcsolódó szabadalmakat és szerzői jogokat.