Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Hatvannal megy a világ leggyorsabb liftje

2004.12.18. 14:39
Tajvan fővárosában van a világ jelenlegi legmagasabb épülete, a TFC 101, és ebben működik a világ leggyorsabb liftje is, amely röpke harminc másodperc alatt a tetőtérbe röpíti az utasait.
#alt#
TFC 101
A Guinness Rekordok Könyve szerint a Tajpejben található TFC 101 toronyház egyszerre két rekordot jegyez: ötszáznyolc méteres magasságával ez a világ legmagasabb épülete, két nagysebességű liftje meg minden más liftnél gyorsabban szállítja az üzletembereket fel s alá. A huszonnégy utast szállító szuperliftek fölfelé hatvan kilométer per órával haladnak, de érdekes módon lefelé óvatosabbak, és csak egy perc alatt érik el a földszintet.

A liftekben még olyan légnyomást szabályozó rendszer is van, amely megakadályozza, hogy az utasok füle beduguljon, és a mérnökök áramvonalas fülkéket terveztek, hogy csökkentsék a menetzajt, írta a BBC.

A TFC-toronyban egyébként összesen hatvanegy lift van, amelyek közül harmincnégy kétszintes, bármit is jelentsen ez. A százhat szint összekötését még ötven mozgólépcső is segíti. A felhőkarcoló hivatalos átadása december 31-én lesz.

A BBC szerint a világ leggyorsabb liftjeivel már 1955 óta foglalkozik a Guinness Rekordok Könyve; az ötven évvel ezelőtti kiadás csúcstartója azonban csak 25,6 kilométer per órával közlekedett.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.