Judit
-2 °C
8 °C

Tűzgömböt láttak Magyarország fölött

2012.11.29. 21:37

17 óra 50 perckor olvasóink az ország számos pontján zölden izzó meteort láttak – közölte az Időkép csütörtök este. A meteorológiai portál szerint a jelenséget Kecskemét mellett Budapestről, Ceglédről, Kalocsa, Szeged, Miskolcról és Szentesről is látták. Valószínűleg a Dunántúlról is látható lett volna, ha nincsenek esőfelhők az égen.

A meteornak az olvasói beszámolók szerint igen erős fénye volt, több másodpercig látszott, keleti-nyugati irányban vonult át az égen, majd darabokra hullott. „Tűzijátékszerűen ívelt hatalmas fénnyel, és a végére kettévált” – írta az Időkép egyik olvasója.

Csillagászok is látták

A jelenséget a Magyar Csillagászati Egyesület meteorészlelő fórumában is megerősítette több hozzászóló. „17:46-kor én is láttam a Váci úton a Duna Plaza mellett állva a piros lámpánál, északi irányba nézve. Viszonylag lassú volt, több darabra esett szét” – írja az egyik fórumozó. „Látható volt a lelassulása. Aztán szép egyenletesen, szinte vízszintesen siklott, hangot nem hallottam. Fényessége a Holdéval volt egyenlő egy pillanatra, hideg neonszerű fénnyel” – közölte egy másik hozzászóló.

Videometeoros rendszerrel sikerült rögzíteni a jelensélget
Videometeoros rendszerrel sikerült rögzíteni a jelensélget
Fotó: tuzgomb.blogspot.hu

A Tűzgömbök Világa blog is gyűjti az észleléseket. Sárneczky Krisztián csillagász így ír a látottakról: „17:47-kor fantasztikus, csodálatos meteor ment a Jupiter környékétől végig az északi égen majdnem nyugatig. A narancsos felhők között a fekete égen mintha festve lett volna. Zöldes, sárgás, a peremén kék szikrákkal, több lépcsőben darabok robbantak le róla, a felhők mögött haladva pedig megvilágította azokat. Vagy 3 másodpercig tartott, fényessége kb. -4 magnitúdó lehetett.”

Olvasóink is észlelték

Olvasónk, István is hasonló tapasztalatról számolt be levelében: „Gödöllőn láttam kb 17:48-kor. Arra gondoltam, hogy valami tűzijáték, amit nem fel, hanem majd vízszintesen lőttek ki. Nagyon fényes volt.”

Kiss Szabolcs, a Sülysápi Amatőrcsillagász Egyesület tagja egy videót is küldött nekünk. „A HUSUL nevű meteormegfigyelő kamerája rögzítette Tápiószecsőről” – írja.

Magyarország felett nem először láttak kivételesen fényes tűzgömböt, 2010 februárjában például egy nagy méretű meteor okozott hasonló fényjelenséget. Egészen biztos, hogy most is egy meteor volt a kiváltó ok.

Ha esetleg ön is látta a csütörtöki meteort, írja meg a kommentekben! Ha fényképet is készített róla, ne habozzon elküldeni nekünk! Cikkünket frissítjük az új beszámolókkal.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!