Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

A cement is lehet környezetbarát

2014.09.29. 17:26

A beton nem csak a világ egyik leggyakrabban használt építőanyaga, de a magas szén-dioxid-kibocsátáshoz is jelentős mértékben hozzájárul. Az MIT tudósai most rájöttek, hogy ha kicsit megváltoztatják a a betonkeveréshez felhasznált anyagok arányát, akkor ez a környezetszennyező mellékhatás kevesebb mint felére csökkenthető.

A beton kötőanyaga a cement, amelyet úgy állítanak elő, hogy kalciumban gazdag anyagokat (például mészkövet) hevítenek 1500 Celsius-fokra, és valamilyen ásványi anyagot (jellemzően agyagot) kevernek hozzá. A folyamat során a hevítéssel és az anyagok reakciójából is szén-dioxid szabadul fel, ami az ipari eredetű üvegházhatású gázok 5-10 százalékáért felelős.

A Roland Pellenq által vezetett kutatócsoport megvizsgálta a cement összetételét, és megállapították, hogy a kalcium és az agyagban található szilikát egymáshoz viszonyított arányán akár csak egy kicsit is változtatva, jelentősen javíthatják a károsanyag-kibocsátást. A cement kalcium-szilikát aránya 1,2 és 2,2 között mozoghat, a sztenderd pedig az 1,7, a kutatás azonban arra az eredményre jutott, hogy valójában az 1,5 lenne az ideális arány. Ezzel az egyetlen lépéssel akár 60 százalékkal csökkenthető a keletkező szén-dioxid mennyisége.

A csapat szerint ráadásul ez az arány másfajta molekuláris szerkezetű cementet eredményez, amely a szokásos cementnél kétszer ellenállóbb is a töréssel szemben, Pellenq szerint ezért különösen fontos lehet az olaj- és a gáziparban, ahol különösen fontos a szivárgások megelőzése. Egyelőre azonban csak molekuláris szinten vizsgálták a cementet, úgyhogy a kutatóknak még ipari méretekben is tesztelniük kell az eredményeiket.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!