László
19 °C
26 °C

Tudja, hogy alszik a bálna?

2014.10.17. 20:29

Tudja, hogy alszanak a lovak? Állva. És a bálnák? Hát, ők is. Ha nem hiszi, nézze csak meg ezt a videót, amin egy hosszúszárnyú bálna húzza a lóbőrt a Karib-tengeren egészen addig, míg észre nem veszi a búvárt, és odébb nem áll.

A hatalmas bálnát úgy vették észre, hogy először csak a víz felszíne fölé lógatott farokúszóját szúrták ki, és a búvárok azt hitték, az állat elpusztult vagy valami baja esett. Csak akkor derült ki, hogy alszik, mikor egész a közelébe úsztak.

A bálnák minden évben megtesznek majd 25 ezer kilométert az északi hideg tengeren levő táplálkozási és a déli meleg tengerekben történő párzási helyük között. A faj példányszáma mintegy 80 ezer egyedet tesz ki, így lekerült a Természetvédelmi Világszövetség vörös listájáról, ami a kihalófélben lévő fajokat tartalmazza.

Egyébként ma alvóbálna-szpotting van az interneten, a Gizmodo viccesvideóblogja, a Sploid is reciklált egy régebbi felvételt, amin ámbráscetek alszanak furcsa pózban. Persze a bálnák meg az emberi szokásokat furcsállnák (mármint most nem azt, hogy levadásszuk őket, hanem egy másikat): nézd már, milyen fura állat ez az ember, egész nap áll, csak aludni fekszik le.

Tunéziai nyaralásra vágyik?

Sousse, Monastir, Djerba, Mahdia hihetetlen árakon! Foglaljon azonnal!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!