![](https://indexadhu.hit.gemius.pl/redot.gif?id=nSCbubuYpDWJZLZs0TssLrbt33Lk5kbipuiZrkg89G3.g7/stparam=skrjjshgja/fastid=eeorncrnbsilkneetelidigetojp/nc=0)
Milyen ízű a világ legöregebb pezsgője?
További Tudomány cikkek
-
A pamplonai bikafuttatáson derült ki, máshogy mozog a pánikoló tömeg, mint gondolták
- A WHO rákkeltő címkével látná el a szeszes italokat Európában
- A mamahotelért mindenki nagy árat fizet, pedig a spórolásra lett kitalálva
- Itt lehet a megoldás az alkoholizmusra
- Szivárványszínű felhőket észleltek a Mars egén
Állatias jegyek és nedves haj; ezekkel a jelzőkkel próbálták leírni annak a 170 éves pezsgőnek az ízét a borszakértők, amit a Balti-tenger fenekéről hoztak a felszínre 2010-ben. A vegyi vizsgálatok mostanra kiderítették, hogy az ital kiválóan öregedett, annak ellenére, hogy ennél régebbi pezsgőt valószínűleg még senki nem kóstolt a Földön.
Az 50 méter mélyen talált, összesen 163 palack a dugó pecsétjének tanúsága szerint a Clicquot pezsgőgyárból származik (a cég nevét 1829-ben Jacquesson & Filsre változtatták). Az italok korát 170-180 évesre becsülik.
Fűszeres gyümölcs és nedves haj
A felszínre hozott palackokból hármat kóstoltak meg a feladatra felkért borszakértők. A palack nyitása után azt mondták, enyhén kellemetlen (cheesy) illata van, az ízében pedig bizonyos állati jegyek, illetve a nedves haj aromája is fölfedezhető. Miután a pezsgőt poharakba töltötték, és hagyták egy kicsit levegőzni, jobban kijöttek az ízek: a szakértők fűszeres, füstös, ugyanakkor gyümölcsös-virágos karakterű italnak minősítették.
Philippe Jeandet, a Reims Champagne-Ardenne Egyetem szakértője 2 milliliternyi mintát vett mindegyik pezsgősüvegből, hogy alapos vegyi elemzést végezzen rajta. A vizsgálat kiderítette, hogy a pezsgőt fahordókban érlelték, a palackozás előtt nagyjából 6-8 hónapig. A megmaradt dokumentumok alapján ez egybevág a Madame Clicquot által lefektetett pezsgőgyártási módszerekkel, ugyanakkor a pezsgőt ma már fémhordókban gyártják.
A vegyi vizsgálat nyomokban vas és réz jelenlétét is kimutatta az italban; ez a hordó vasszögeiről, illetve a pezsgőgyártáshoz használt korabeli szerszámokról is származhat. Szerencsére ez sem rontotta el a pezsgőt.
Nem az oroszok ízlésének való
Mivel a palackokat a Balti-tengeren találták, a szakértők azt gondolták, hogy a pezsgőt Németországból szállították Oroszországba, amikor a hajó elsüllyedt; az esemény idejét az 1800-as évek elejére becsülik. Ugyanakkor az italok íze nem ezt igazolja. Az oroszok akkoriban az édes pezsgőt szerették: Madame Clicquot jegyzetei szerint bevett szokás volt egy kis tál cukorral és kiskanállal felszolgálni a bort vagy a pezsgőt. Hogy ezen a piacon is megvethesse a lábát, a Clicquot-gyár extra édes pezsgőszállítmányokat küldött az oroszoknak.
![1429561309102](https://kep.cdn.index.hu/1/0/822/8226/82263/8226347_01ae9c9aa56c880e761415c3ceee84f1_wm.jpg)
Viszont, ha a Balti-tengeren talált italokat Oroszországba küldték, több cukrot kéne tartalmazniuk. Jeandet és munkatársai viszont csak azt tudták megállapítani, hogy az őspezsgő ugyan édesebb, mint a manapság palackozott pezsgők, ez közel sem elég édes az orosz fogyasztók ízlésének. A szakértők ezért úgy vélik, hogy a pezsgőt a német piacra szánhatták, de nehéz megmagyarázni, hogy akkor a hajó mit keresett a Balti-tenger északi részén.
Annak, hogy a pezsgő ilyen jó állapotban megmaradhatott, részben az az oka, hogy a palackok a tengerfenéken, 50 méter mélységben, szinte teljes sötétségben, 2-4 Celsius-fokos tengervízben várták az utolsó ítéletet. Ilyen kedvező körülményeket még egy modern borospincében sem teremthettek volna.
![](https://indexadhu.hit.gemius.pl/redot.gif?id=nSCbubuYpDWJZLZs0TssLrbt33Lk5kbipuiZrkg89G3.g7/stparam=skrjjshgja/fastid=eeorncrnbsilkneetelidigetojp/nc=0)