Nem is rohad szét a növény a mikrós víztől

2014.05.22. 14:39

Nemrég a Facebookon terjedt egy kislány furcsa kísérlete: két növényt választott, az egyiket rendesen öntözte, a másikat viszont olyan vízzel, amit először felmelegítette a mikróban, aztán lehűtötte.

Az állítólagos eredmény: a mikrózott vízzel öntözött növény meghalt, míg a sima vízzel tápláltnak semmi baja sem lett. Nem hitt a kísérlet valódiságában Váli Viktor, ezért egyszerűen megismételte: az eredmény: mindkét növény él és virul.  

Gyakori tévhit, hogy a mikrohullámú sütő átalakítja a táplálékok és a víz molekuláit, ezért káros. Ezzel a feltételezéssel tele az internet, de bizonyítani még sosem sikerült. Az valóban igaz, hogy a mikróba tett ételek molekuláris szerkezete átalakulhat, de nincs ebben semmi meglepő: ez történik akkor is, amikor például a fagyasztóba rakunk valamit (a vízből például jég lesz, a halmazállapot-változás is átalakulás, ebben az esetben elég látványos), sőt, ha sütünk is ilyen folyamatot láthatunk: vajon a sütemény mitől lesz olyan finom és kemény az eredeti masszához képest?

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM