Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Vérszomjas hangyák támadása

2005.04.25. 10:15
A Francia Guyanában garázdálkodó hangyahordák kifeszítik és felszeletelik áldozatukat. A rovarok rendkívül fejlett együttműködést és eszközhasználatot mutatnak, ami meglepte a kutatókat.
Egy apró tropikus hangya kegyetlen módját fejlesztette ki a zsákmányolásnak, de ennek segítségével képes magánál lényegesen nagyobb rovarokat is elejteni - írta meg a National Geographic. A tudósok rájöttek, hogy ezek az apró élőlények gombákkal megerősített csapdákat használnak. Amikor a csapdába téved az elemózsia, a hangyák kifeszítik azt, majd előrajzanak rejtekükből és széttrancsírozzák a szerencsétlen áldozatot.

Meglepő mészárszék


Allomerus decemarticulatus
A kutatókat meglepte a fejlett együttműködés és eszközhasználat. A rovarok lerágott növényszálakat használnak, melyeket összedolgoznak gombákkal. Ezekkel bélelik ki a saját maguk vájta alapot, ráadásul apró járatokat is fúrnak a csapdákba az agyafúrt rovarok.

Ezekben a járatokban bujkálnak, egészen addig, amíg valamilyen élőlény bele nem lép a kínzókamrába: ekkor elkapják annak csápjait és végtagjait, kifeszítik, hozzászorítják az alapzathoz, majd jöhet a szeletelés.

A csapdát francia tudósok fedezték fel Francia Guyanában, Dél-Amerikában, az őserdőben. A megtalált kolónia azért különleges, mert ez az első eset, hogy a hangyák kollektíven készítik a csapdát.

Együttműködés

A csapda alapjául a Hirtella physophora növény szolgált, mely szoros szimbiózisban él az alig két milliméteres Allomerus decemarticulatusszal, a narancssárga hangyával. A rovar megvédi a növényt a támadóktól és a parazitáktól, cserébe a hangyák a növény szárában kialakíthatják csapdáikat. Amikor a kutatók megtalálták az első vájatot, benne nagyobb halott rovarokkal, egyből sejtették hogy mi célból készült. A kisebb rovarok megússzák, de az összes sáska, hernyó vagy pók halál fia, amint belép a Allomerus decemarticulatus félelmetes világába.

További érdekessége a csapdának, hogy még egy élőlény asszisztál a mészárláshoz: a gomba. Ezeket a hangyák termesztik, beleforgatják humuszba, ennek köszönhetően aztán organikus cementként erősíti a rejtekhely szerkezetét. Itt is kölcsönösségről van szó: a gombák élhetnek, hiszen a rovarok megvédik őket, cserébe néha csapdaalap készül belőlük. Ráadásul biztosítják a szükséges fehérjéket a hangyáknak, melynek végső soron a méreganyag termelésében és az utódok táplálásában van fontos szerepe.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!