Dömötör
12 °C
14 °C

A borotválkozás javítja a nemi életet

2003.02.07. 11:38
A Bristol Egyetem kutatócsoportja igen szoros összefüggést mutatott ki a borotválkozás gyakorisága, a szívinfarktus kockázata és a szexuális élet minősége között. A kutatók szerint a rendszertelenül borotválkozó férfiak kevésbé hajlandóak megházasodni, általában fizikai munkát végeznek, gyakrabban jelenik meg náluk a szívinfarktus előjele, és kevesebb orgazmusuk van.
A húsz éven át tartó kutatómunka során 2438 középkorú walesi férfi tanulmányoztak. Ez idő alatt a rendszertelenül borotválkozók 45 százaléka maghalt, míg a naponta borotválkozóknak csupán 31 százaléka távozott az élők soraiból. Összesen 835 haláleset történt.

Shah Ebrahim professzor szerint a rendszertelen borotválkozás és az elhalálozás közötti összefüggést bizonyos társadalmi tényezők és a dohányzási szokások is erősen befolyásolják, de kisebb hormonális hatás is megfigyelhető. A professzor kihangsúlyozta, hogy az életmód megváltozása után nem csökkent le az infarktus kockázata, tehát nem lehet mindent a dohányzás számlájára írni.

A nemi hormon megakadályozza az infarktust

A szakáll növekedése és a nemi hormonok közötti összefüggésre először akkor figyeltek fel az orvosok, amikor egy távoli szigeten élő férfi arról számolt be: hihetetlen módon kezdett el növekedni a szakálla, amikor visszatért barátnőjéhez Skóciába.

Ebrahim a Reuters-nek adott nyilatkozatában kifejtette: valószínűleg azért van kevesebb orgazmusuk a ritkán borotválkozó férfiaknak, mert alacsonyabb a tesztoszteron-szintjük, vagy egyszerűen azért, mert nem házasok, így kevesebb lehetőségük van szexuális életet élni. Mindemellett az is lehetséges, hogy a testben áramló nemi hormonok képesek befolyásolni az érelmeszesedés folyamatát, amely később vagy szívinfarktushoz, vagy szélütéshez (stroke) vezethet.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.