Nárcisz
7 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

A Vatikán száműzné a transzszexuálisokat az egyházból

2003.02.01. 11:20
A Vatikán azt óhajtja, hogy száműzzék rendjükből azokat a szerzeteseket, illetve más egyházi személyeket, akik a nemüket megváltoztató orvosi beavatkozáson estek át, és a továbbiakban megtiltja transzszexuálisok részvételét az egyházi életben.
A papoknak nincs joguk sem az anyakönyvek születési bejegyzéseinek megváltoztatására (márpedig erre kerülne sor, ha elfogadólag tudomásul vennék az egyházközség valamely tagja nemének megváltoztatását), sem pedig a nemet változtatott személyek házasságának engedélyezésére - közölte pénteken bizalmas dokumentumok alapján a katolikus Adista hírügynökség.

Az anyakönyvi bejegyzés dönt

A hívek nemi hovatartozását illetően a születésükkor az anyakönyvbe eszközölt bejegyzés a döntő - idézte az állásfoglalást az AFP.

Egy személy nemének műtéti megváltoztatása, s az ezt elismerő polgári jogi elismerés nem változtatja meg az eredetileg rögzített állapot kánonjogi elismerését - fogalmaz a dokumentum, amelyet Eduardo Martínez Somalo, a szerzetesek ügyeivel foglalkozó szentszéki főhatóság (kongregáció) vezetője írt alá, utalva Joseph Ratzinger bíborosnak, a hittudományi kongregáció elöljárójának egyetértésére.