Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Géneket károsít a kokain és az ecstasy

2003.12.08. 16:56
Olasz kutatók megállapításai szerint a kokain és az ecstasy kábítószerek megváltoztatják az emberi DNS szerkezetét, és ezzel az eddig feltételezettnél is veszélyesebbnek bizonyulhatnak. Rákkeltő hatásukat már korábban kimutatták.
"Az ismert toxikológiai hatások mellett ezek a drogok a DNS-t is megtámadják, mutációkat eredményeznek és ezzel megváltoztatják az örökítő anyagot" - jelentette ki Giorgio Bronzetti, az olasz nemzeti kutatóközpont biotechnológiai részlegének vezető kutatója.

A jelenség a jövő generációjára gyakorolt hatása miatt komoly aggodalomra ad okot, fejtegette a kutató. A hároméves vizsgálatban állatoknál sikerült kimutatni a kábítószer szedésének időtartama és a DNS-károsodás súlyossága közti összefüggést, írta a Yahoo.

Világelső fenyegetés

A kokain és az ecstasy függőséget okoz, és emellett növelik a rák kialakulásának kockázatát. Az ENSZ szeptemberi jelentése szerint 1995 és 2000 között világszerte 70 százalékkal növekedett a partidrogként kedvelt ecstasy fogyasztása.

Az ecstasy és más amfetaminszármazékok megelőzték a kokaint és a heroint: immár ezek a leggyorsabban terjedő drogok, állapították meg az olasz kutatók.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.