Egy brit generáció öngyilkos hajlamai

2012.09.20. 16:15

Egy edinburghi professzor szerint akár tízszer nagyobb valószínűséggel követhetnek el öngyilkosságot az 1960-as és 1970-es években született brit férfiak körében, különösen azoknál, akik hátrányos körülmények között élnek. Az egészségpolitikai kutatóként dolgozó Stephen Platt egy brit jótékonysági szervezet, a szamaritánusok megbízásából készítette el tanulmányát, amelyben arra keresett magyarázatot, hogy a harmincas, negyvenes és ötvenes éveikben járó férfiaknál miért jóval nagyobb annak veszélye, hogy önkezükkel vetnek véget az életüknek.

Az eredmények arra utalnak, hogy az öngyilkosság nem egyszerűen mentális egészségi probléma, hanem a férfiaknak a társadalomban elfoglalt helyével, valamint azzal is összefügg, hogy a társadalom nem képes alkalmazkodni ahhoz, hogy a férfiak depresszióval, szorongással és más gondokkal küzdenek. Platt úgy látja, hogy miközben az öngyilkosság mentális egészségügyi kérdésnek számít, egyúttal a társadalmi és egészségügyi egyenlőtlenség kérdése is, ez pedig igazságtalan és ésszerűtlen. Platt szerint a különbségek, amelyekre részletesen kitért a jelentésben, nem olyanok, amelyekbe bármely civilizált társadalom belenyugodhatna.

A mostani tanulmány Nagy-Britanniában készült, de a vizsgálatba bevont szakértők szerint hasonló a helyzet szerte a világon más fejlett országokban is. A jelentés szerint az életük középső szakaszában lévő férfiak egy átmeneti generáció részei, akik nem biztosak abban, hogy apáik hagyományosabb, szigorúbb mintáit kövessék, vagy fiaik progresszív, individualistább viselkedését. A jelentés szerzői arra is kitértek, hogy a munkaerőpiac változó természete az utóbbi hatvan évben jelentős hatással volt a dolgozók osztályába tartozó férfiakra; a férfiakat foglalkoztató iparágak hanyatlásával az érintettek nemcsak a munkájukat, hanem a férfiúi büszkeségük és identitásuk forrását is elveszítették.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint évente csaknem egymillió ember követ el öngyilkosságot világszerte. Becsléseik szerint minden egyes befejezett öngyilkosságra akár 20 öngyilkossági kísérlet juthat a világon. Az pedig csaknem minden országra érvényes, hogy a férfiak nagyobb arányban vetnek véget önkezükkel az életüknek, mint a nők. A leggyakoribb kockázati tényező a mentális betegség, különösen a depresszió, az alkohollal való visszaélés, de az erőszak, valamint és a kulturális és társadalmi háttér nyomása is szerepet játszhat benne.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport