Készül az öngyilkosság elleni orrspray

2012.08.24. 10:25

Az amerikai hadsereg katonái közül a múlt hónapban harmincnyolcan követtek el vagy kíséreltek meg öngyilkosságot. Az áldozatok között aktív katonai szolgálatot teljesítő és inaktív katonák egyaránt előfordultak, ráadásul az öngyilkosságok nemcsak a hadsereg, hanem a Nemzeti Gárda tagjait is érintették. Ez az érték a legmagasabb, amit valaha mértek, ezért a szervezeteknek szembe kell nézniük a ténnyel: alábecsülték a katonák mentális épségét. A helyzet kezelésére szokatlan megoldást találtak ki: egy orrspray-t.

A katonákat gyötrő öngyilkos gondolatokat megszüntető nazális antidepresszánsban egy thyrotropin felszabadító hormon (TRH) néven ismert hatóanyag van. Az idegekre ható szerről már korábban megállapították, hogy hatékony antidepresszáns, korábbi tanulmányok pedig igazolták, hogy sikerrel szorítja vissza az öngyilkos gondolatokat. A problémát a vér-agy gát jelenti, amely megszűri az agyat károsító anyagokat, és ugyanezt teszi a gyógyszerekkel is. A vér-agy gát megszűri a TRH-t is, ha szájon át vagy injekció formájában adják be.

A hadsereg ennek ellenére bízik a készítményben, és támogatásáról biztosította az Associate Professor of Anatomy and Cell Biology társaságot, valamint vezetőjüket, dr. Michael Kubeket, az Indiana Egyetem gyógyszertudományi tanszékvezetőjét. Reményeik szerint három éven belül elkészülhet az orrspray, amivel a katonák nazálisan juttathatják a szervezetükbe a TRH-t, kordában tarthatva az öngyilkos gondolataikat.

Ha a kutatás sikerrel jár, sikerülhet megelőzni azokat a mentális problémákat, amelyek számtalan problémát okoznak a hadseregnek. Tavalyi jelentések szerint az Egyesült Államokban 283 katona követett el öngyilkosságot, ami nem sokkal kevesebb az egy évvel korábbi 305 esetnél. Bár idén még csak 120 esetet dokumentáltak, további 67 vizsgálatot van folyamatban, amelyeknél azt feltételezik, hogy az áldozat öngyilkosságot követett el.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport