Emánuel
3 °C
12 °C

Kevesebb génnel élünk

2004.10.22. 10:00
Az emberi génkészlet visszafejtésén dolgozó kutatók korábban már több szenzációs bejelentést tettek. Viszont kiderült, hogy a három évvel ezelőtt prezentált gének 58 százaléka komoly hibákat tartalmazott. A nemzetközi kutatási projekt most bejelentette, hogy az adatbankjába a gének 99 százaléka bekerült.
Az emberi szervezet örökítőanyaga 20-25 ezer génből épül fel, vagyis lényegesen kevesebből, mint amire a korábbi 30-40 ezres becslés utalt. Ez az emberi DNS szinte teljes feldolgozása után derült ki. Az eredményeket a nemzetközi Human Genom projekt konzorcium (IHGSC) a brit Nature szaklapban ismertette.

A kutatók immár biztosak benne, hogy a felépítés bonyolultsága nem a gének számán, hanem a többszörös célon alapul. Ez annyit tesz, hogy minden egyes gén az alkalmazás módjától függően egy sor funkciót elláthat, jelentette ki a BBC-nek Tim Hubbard, a Cambridge-i Sanger intézet humán genetikai csoportjának tagja.

Látják, de nem értik

A DNS ezen kívül olyan rejtett vezérlő szakaszokat tartalmaz, amelyek a gének többszörös feladatainak szabályozásásában kapnak szerepet. Az ilyen irányító pontok működése rejtélynek számít. Tim Hubbard szavai szerint egy sor dolog lehet az emberi DNS-ben, amelyet még nem értenek.

A DNS kémiai építőelemeinek számát az IHGSC konzorcium kutatói immár 3,08 milliárdra becsülik. Ebből időközben 2,88 milliárdot (kereken 93,5 százalékot) dolgoztak fel és mentettek el a kutatási projekt szabadon hozzáférhető adatbankjában.

Többször kész volt más

Mint emlékezetes, genetikusok az emberi génkészletet már korábban több alkalommal teljesen feldolgozottnak nyilvánították. Különösen nagy volt a hírverés, amikor 2001 februárjában az IHGSC és magánpénzből finanszírozott versenytársa, az amerikai Celera biotechnikai cég versengve mutatta be a génszekvenciák munkaváltozatát.

Ezekben viszont számos hiány és pontatlanság volt még. Végül csak a közpénzekből finanszírozott IHGSC kutatói fejezték be a munkát. A DNS génekben gazdag, és így szinte miunden életfunkcióért felelős szakaszainak elemzése az új bejelentés szerint 99 százalékban elkészült. Átlagosan csupán 100 ezer beolvasott elemi építőkőre esik egy tévesztés.

341 vakfolt

A három évvel ezelőtt bemutatott gének 58 százaléka komoly hibákat tartalmazott még. Azóta már az is világossá vált, mely gén melyik kromoszómán található. 2001-ben ezen kívül még 150 ezer rés tátongott a DNS adatokban. Ezt a számot az IHGSC szerint sikerült 341-re leszorítani, írta a BBC.

A hiányzó szakaszok közül 33-at nem lehet leolvasni a rendelkezésre álló módszerekkel, a többi 308 pedig várhatóan különálló kutatási projektek vizsgálati anyaga lesz majd. Kétséges, hogy lesz-e egyszer végleges változata az emberi örökítőanyagnak, mivel az egyes emberek emberek génkészlete eleve akár egy ezrelékkel is eltér egymástól.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!