Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Új gravitációs térkép készült

2001.11.25. 12:40
Régóta tudjuk, hogy a Föld gravitációs mezeje nem teljesen egyenletes: a földkéreg tömegeloszlásának különbségei apró eltéréseket okoznak a tömegvonzásban. A NASA néhány héten belül két műholdat bocsát fel a jelenség tanulmányozására, ehhez van szükség a most nyilvánosságra hozott térképre is, amely más műholdak vertikális mozgásának elemzéséből származik.
A térképből kiderül, hogy a legdrasztikusabb fogyókúrás módszereknél is gyorsabban veszíthetünk súlyunkból, ha Indiába utazunk: a földrész bizonyos pontjain majdnem egy százalékkal könnyebbek leszünk, mint másutt. A jelenség oka az, hogy az indiai szubkontinens itt ütközik az eurázsiaival, egyenetlenséget okozva a kéreg tömegeloszlásában. A jelenség precíz mérésére a NASA most két dedikált műholdat bocsát fel a GRACE (Gravity Recovery and Climatic Experiment) program keretében, amelyek lehetővé teszik a gravitációs mező változásainak minden eddiginél pontosabb nyomonkövetését: az öt évig működő holdak havonta elkészítik a teljes földfelszínre kiterjedő gravitációs térképet.

A gravitációs mező eloszlásából és változásából sok mindenre következtethetünk: megválaszolhatóvá válik például az is, hogy a tengerszint azért emelkedik e, mert több víz került az óceánokba, vagy pedig a globális felmelegedés miatt növekszik a térfogatuk. Kiderülhet, hogy milyen gravitációs torzulásokat okoznak a hegyek, illetve hogyan formálják az óceánok felszínét az áramlatok. A NASA Jet Propulsion Laboratory-ben kifejlesztett GRACE holdak segítségével az eddigieknél százszor pontosabb gravitációs térkép készülhet.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.