Judit
-2 °C
8 °C

Kisebb IQ az alacsony születési súly miatt

2001.08.14. 09:45
A normális születési súly alsó szegmensébe tartozó újszülöttek amerikai kutatók szerint súlyosabb társaiknál alacsonyabb IQ-val fognak rendelkezni. A magasabb intelligenciahányadosú gyerekek viszont egy másik vizsgálat szerint gyakran tovább élnek mint kevésbé okos kortársaik.

Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a 2,5 kilogramm alatti súllyal született gyerekek alacsonyabb IQ értéket produkálnak, mint az erősebb súlycsoportba tartozó kortársaik. Most azonban amerikai kutatóknak sikerült kapcsolatot felfedezniük a normális születési súly és az IQ alakulása között.

Koraszülött csecsemő az inkubátorban
A New York Academy of Medicine kutatócsoportja, Thomas Matte vezetésével sikeresen mutatta ki, hogy még a normálisnak tartott szegmensen belül is kihatással vannak az egészségre és a fejlődésre a születéskori súly lehetséges variációi.

A kutatók több mint 3 ezer amerikai gyermek születési súlyát, és hét éves korában felvett IQ-tesztjét elemezte. Úgy találták, hogy a méret és az IQ pontszám közötti összefüggés akkor is fennmarad, ha az anya életkorát, végzettségét és társadalmi helyzetét is figyelembe veszik.

A felfedezésre egyelőre nincs magyarázat - mondta el Matte a New Scientist tudósítójának. Lehetségesnek tartják, hogy a magzat korlátozott növekedése alapvetően befolyásolja az agy optimális fejlődését is. Az sincs egyelőre kizárva, hogy hormonális hatások is szerepet játszanak a méhen belüli gyarapodás és az agy fejlődésének alakulásában.

A születéskori súly a fiúk esetében nagyobb hatással volt az IQ értékre, mint a lányoknál - mondta el Thomas Matte. Egy kilogrammos 'súlynövekedés' a fiúknál átlagosan 4,6 pontos, a lányoknál 2,8 pontos erősödést jelentett az IQ eredményekben.

Az eltérés egyik oka lehet, hogy a fiúkra erősebb hatással van a korlátozott magzati növekedés, hiszen ők a terhesség késői szakaszában gyorsabban nőnek, és a születési súlyuk is nagyobb. Az agy fejlődésének nemek közti különbsége, melyet szintén a hormonok szabályoznak, ugyancsak felelős lehet az eredményekért - vélik a kutatók.

A kis születési súlyért az anya dohányzása, alkohol és drogok használata, illetve a többszörös ikerszülések tehetők felelőssé. A kis születési súlyú gyermekek kognitív fejlődését segítő programok léteznek az USA-ban. De az IQ-szint emelése más kérdés - mondta Matte. Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy bármilyen iskolai segítség képes volna emelni a gyerekek IQ-szintjét.

Az IQ-val nő a várható élettartam

Brit kutatók egy másik hosszútávú vizsgálat alapján megállapították, hogy a magasabb intelligenciahányadosú gyerekek gyakran tovább élnek mint kevésbé okos kortársaik. A jelenségre azonban a statisztikai adatok alapján nem tudtak megdönthetetlen magyarázatot adni. Az edinburghi és az aberdeeni egyetem kutatói a vizsgálataikról a British Medical Journal hasábjain számoltak be. Az 1932-ben elvégzett Scottish mental survey 90 ezer iskolás korú gyermek részvételével folyt. Az 1921-ben születt gyerekek intelligenciatesztet is kitöltöttek.

A mostani kutatás legnehezebb része abból állt, hogy a hivatalok adatai és információi alapján az egykori teszt résztvevőit felkutassák. A kutatók az Aberdeenben akkor élt 2792 gyerek 79 százalékának tudták végigkövetni az élettörténetét, és megállapítani, ki van még közülük életben. Mint kiderült 646 férfi meghalt, 507 élt, 247-et nem találtak meg, 27-en pedig 1987 és 1997 között elvándoroltak Skóciából. A nők közül 1997 januárjáig 438 halt meg, 594 életben volt, 315-öt nem találtak meg, és 18 elvándorolt.

A túlélők az egykori tesztjeik alapján 102 pontos IQ-val rendelkeztek, szemben az elhunytak 97,7 pontjával. A 15 százalékkal alacsonyabb pontszám elérése azt jelentette, hogy a 75. születésnap megünneplésének esélye 20 százalékkal csökkent. 30 pontos mínusz egyenesen 37 százalékkal vetette vissza ezt az esélyt.

Ezen felül azt is sikerült megállapítani, hogy a férfiak esetében ez az összefüggés kevésbé jellemző, mint a nőknél. Azonban nem lehet kizárni, hogy ezt a tendenciát a férfiak magasabb második világháborús halandósága okozza. Általánosságban el lehet mondani, hogy a magasabb IQ-jú gyerekek a kisebb családokból származtak, vagyis a gazdagabb környékekről.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a felmérés nem volt reprezentatív, és a jelenség egyértelmű okait sem sikerült feltárni. Nincs kizárva, hogy a magasabb IQ és a várható élettartam összefüggését a genetikai jellemzők mellett a szociológiai környezet is befolyásolja. Ez utóbbi például a gyermekkori étkezésre, társadalmi helyzetre és képzettségre is kihatással van. Egyrészt a szegényes környezetben élő emberek könynebben megbetegednek, és rövidebb ideig élnek. A magasabb intelligencia azonban a jobb képzettség és munkahely alapja lehet, mely kisebb környezeti ártalmakkal jár. Talán a magasabb intelligencia lehet annak is az alapja, hogy az illető egészségesebben él.

Biztonsággal a brit kutatók csak azt tudták kijelenteni, hogy a szúróprobaszerűen megvizsgált körben a gyermekkori IQ-ból nagy biztonsággal meg lehetett jósolni az elért életkort.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.