Nem jött be a fehérjediéta a kakapóknak
A New Scientist című tudományos folyóirat szerint a csakis Új-Zélandon élő kakapóknak abban a reményben adtak fehérjében dús táplálékot, hogy mivel ez megfelel természetes étrendjüknek, aktívabban költenek majd. Új-Zélandon mindent elkövetnek a faj megmentése érdekében: mivel a védekezésre és menekülésre képtelen kakapót jórészt a behurcolt ragadozók irtották ki, néhány éve a szabadon élő egyedek többségét egy olyan szigetre vitték, ahol nincsenek természetes ellenségeik. Ott a fészkeket önkéntesek őrzik egész éjszaka, és ha a nőstény elmegy élelmet szerezni, melegítőpárnákkal takarják be a tojásokat.
A proteindús diétára azért fogták a kakapókat, mert kedvenc eledelük, a rimufa gyümölcse sok proteint tartalmaz, de a várakozásokkal ellentétben nem lett több a tojás. Most a kutatók összehasonlították a rimu gyümölcsében lévő és az adagolt kiegészítők összetételét, és kiderült, hogy bár a rimu gyümölcsében jóval több a kalcium és kevesebb a protein. Általában a madarak szervezetének háztartásában különösen nagy a kalcium szerepe, amelyből sokat beépítenek csontozatukba, és a tojásrakáshoz is elengedhetetlen. Proteint viszont nem tudnak minden mennyiségben feldolgozni, ezért előfordulhat, hogy abbahagyják a csipegetést, mielőtt elegendő kalciumot venne fel a szervezetük.
Mivel a rimu igen lassan növő fa, a New Scientist honlapján komoly ötletbörzét rendeztek az olvasók arról, hogy rimut kell szaporítani a kakapóknak, és arról, hogyan lehet a fát gyorsabb növekedésre bírni. A kakapók létszámának jelentősebb növekedéséről legutóbb 2005-ben érkezett hír, amikor létszámuk már kilencvenhez közelített, de jelenleg is csupán 91 egyedet tartanak számon, mindegyiket név szerint.
A kakapó (Strigops habroptilus) nagytestű, zöldes-szürkés színű, repülésre képtelen, éjjel aktív és igen rossz szagot árasztó papagájfaj, amelynek populációja a kilencvenes évek közepére alig 50-re csökkent. A kakapó a világ egyik legnagyobb papagája, egy hím tömege elérheti a 3,5 kilogrammot is.