![](https://indexadhu.hit.gemius.pl/redot.gif?id=nSCbubuYpDWJZLZs0TssLrbt33Lk5kbipuiZrkg89G3.g7/stparam=skrjjshgja/fastid=eeorncrnbsilkneetelidigetojp/nc=0)
![Párizs minket is várt: az Index helyszíni stábja is rácsatlakozott az olimpiára](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5747/57478/574785/57478563_4251271_8faf1cbc1b9d98fe8cf5c41d22bcb69e_wm.jpg)
![]() |
Terry Done, az ausztrál Óceántudományi Intézet vezető természetvédelmi kutatója, aki a korallpusztulás mértékét föltérképező átfogó vizsgálat első eredményeit ismertette a New Scientisttel, "kiterjedt fehéredésről" számolt be.
Túl meleg a víz
A jelenség oka a tengervíz magas hőmérséklete, aminek következtében a korall-állatkákkal szimbiózisban élő, és azok színét is adó algák egy részében sérül a fotoszintézishez szükséges egyik fontos protein. Mivel ezek az algák ezentúl nem tudják ellátni gazdájukat energiával, és élelemmel, az elűzi őket. A korallok sorsa attól függ, mennyi algájuk marad, ha mindet elvesztik, elpusztulnak; a tengeri élővilág egynegyedének otthonául szolgáló zátony omladozni kezd.
Bár a jelenség összetett, mert nagyon sokféle korall-fajtáról és ugyancsak sok algafajról van szó, amelyek nem egyformán érzékenyek a hőmérséklet-emelkedésre, az biztos, hogy minél melegebb a tenger, és minél hosszabb ideig tart a "melegvizes" időszak, annál nagyobb mértékű korall-pusztulással számolhatunk.
![]() |
Thomas Goreau, a Korallzátony Szövetség elnöke, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának tanácsadója Tahitiről, a Cook szigetekről, Új Kaledóniáról és Fiji-ről is kapott már korall-fehéredésről beszámoló riasztásokat. "Még hosszú időbe telik, amíg pontosan fölmérhetjük a katasztrófa nagyságrendjét," - mondja. "De ha minden adat összegyűlt, attól tartok, annak megerősítéséről kell beszámolnunk, hogy a déli Csendes-óceánon csaknem minden korall elpusztult az elmúlt néhány hónapban."
Globális felmelegedés az ok
![]() |