Mária
-7 °C
3 °C

Öt kiló urán a családi ház udvarán

2003.01.15. 11:44
Huszonhat tonna veszélyes hulladékot, közte öt kiló sugárzó uránmaradékot tárolt évek óta egy hajdúböszörményi családi ház hátsó udvarán egy vállalkozó. A környéken élők úgy vélik, hogy ezek a veszélyes anyagok közvetlenül okolhatók több daganatos megbetegedésért.
A hajdúböszörményi "veszélyeshulladék-tárolóról" tavaly decemberben tett bejelentést néhány helyi lakos. A családi házak között lévő telepen 174 darab 220 literes hordóban összesen 26 tonna galvániszapot, hét hordóban pedig körülbelül egy tonna transzformátorolajat tároltak, tudta meg lapunk a Greenpeace-től.

A hulladékot egy azóta jogutód nélkül megszűnt cégnek kellett volna elszállítania a megfelelő szervnek megsemmisítésre. A böszörményi illetőségű vállalkozó 8 éve tárolta a lakókörnyezetben a veszélyes anyagokat.

Sejtméreg

A hordókban tárolt anyagok közül több rákkeltő hatású lehet, a nehézfémek - mint a higany vagy a kadmium - pedig mérgező hatásúak: az emberi szervezetben felhalmozódnak és sejtméregként hatnak.

A környéken élők elmondták: tartanak attól, hogy ezek a veszélyes anyagok okoztak több esetben rákos megbetegedéseket, nemrégiben például egy három éves kisfiúnál diagnosztizáltak vesedaganatot. A lakosság azt kéri, hogy állapítsák meg, pontosan milyen anyagok voltak a családi ház hátsó udvarán tárolva, és ezeknek az ő egészségükre pontosan milyen hatásai lehetnek.

Nincs sugárzás

A tűzoltóság mérései alapján az anyag nem tűzveszélyes. A katasztrófavédelem a radioaktív háttérsugárzást mérte és megállapította, hogy a helyszínen talált anyag sugárzási szintje nem éri el az egészségügyi határértéket. A hordókból mintát vett a Tiszántúli Környezetvédelmi Felügyelőség is (TIKÖFE).

A minták alapján a Greenpeace megállapította, hogy a környéken a mérések alapján nincs egészségre káros sugárzás, a hordókban ugyanakkor veszélyes anyagok találhatók, de ha a hordók vízhatlanok és légmentesen, szabályszerűen le vannak zárva, nem lehetséges a szennyezés. A nemzetközi környezetvédő szervezet folyamatosan figyelemmel követi a hajdúböszörményi helyzetet és ügyel az elszállítás körülményeire.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.