Blanka, Bianka
10 °C
18 °C

Újrahasznosító gyárakat építenek a radioaktív hulladéknak

2003.08.21. 09:11
Az OECD-országokban évente 300 millió tonnányi veszélyes hulladék keletkezik, ebből 81 ezer köbméter a radioaktív hulladék - áll a World Nuclear Association honlapján. Az atomerőművekkel rendelkező országokban a radioaktív hulladék aránya csupán egy százalék a többi veszélyes hulladékhoz képest.
A radioaktív hulladékok jelentős hányada kis és közepes aktivitású, ezek végső elhelyezése jelentős, ráadásul rendkívül költséges feladat. Jelenleg kétfajta tároló létezik: egyik a felszín közeli, azaz legfeljebb 15-30 méter mélyen alakítják ki, míg a másik rendszert legalább 300 méteres mélységben építik meg. Európa két legnagyobb tárolója Franciaországban, illetve Angliában található, előbbi egymillió, utóbbi 800 ezer köbméter hulladék tárolására alkalmas. Magyarország jelenleg egyetlen radioaktívhulladék-tárolója Püspökszilágyon található, ez ötezer köbméter radioaktív hulladék tárolására alkalmas.

Feldolgozzák

A radioaktív hulladékok kezelése azonban nem csupán a hulladék feldolgozásáról szól. Ide tartozik ugyanis többek között a hulladékok összegyűjtése, minősítése, illetve ideiglenes tárolása, majd a szállítás és a feldolgozás is. Szilárd hulladékok feldolgozása tömörítést, égetést, illetve rögzítést, azaz térfogatcsökkentést és szilárdítást jelent. Folyékony halmazállapot esetén általában az oldatok bepárlását, égetését, szűrését végzik el. Az eljárások során a keletkező radioaktív hulladék kisebb térfogatú és nagyobb aktivitású lesz, mint a "kiinduló anyag", ám természetesen ezeknek is meg kell felelniük bizonyos biztonsági kritériumoknak.

Az újabb kutatások szerint a közepes- és nagyaktivitású hulladékok feldolgozása esetén gazdaságos kondicionálási eljárás lehet az úgynevezett üvegesítés is. Ennek során a már megszilárdított hulladékot olvasztott üvegmasszába keverik, amely - miután megszilárdult - igen hatékonyan rögzíti a radioaktív szennyeződést, emellett az üveg szerkezete ellenáll a nagyaktivitású hulladékok által termelt hőnek is.

Újrahasznosítják

A kiégett fűtőelemek újrahasznosításának területén is jelentős előrelépéssel számolnak a szakemberek, mivel jelenleg a legtöbb atomerőművel rendelkező állam nem tartja indokoltnak és gazdaságosnak a kiégett fűtőelemek végleges eltemetését: a már kiégett és újrahasznosításra nem szánt fűtőelemeket a sugárvédelmi előírásoknak megfelelően kialakított, általában 50 éves élettartamra tervezett átmeneti tárolókban helyezik el.

A jövőben több használt fűtőelemeket újra feldolgozó - úgynevezett reprocesszáló - üzemet terveznek építeni Oroszországban. A program keretében modernizálnak, illetve külföldi tőke segítségével építenek fel újrahasznosító és szilárd atomhulladékot újra feldolgozó üzemeket. 2006-ig feldolgozóközpontot építenek a kurszki, a Kola-félszigeti, a kalinyingrádi és a szmolenszki atomerőművekben is.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.