Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Nincs kizárva a Creutzfeldt-Jakob-járvány

2006.06.27. 14:30
A szarvasmarhák idegszövetét megtámadó kergemarhakór (BSE) humán variánsa, a Creutzfeldt-Jakob betegség (vCJD) az első 1996-os eset óta 187 emberéletet követelt, főként Nagy-Britanniában. Az új-guineai kannibál őslakosok példája alapján a prionbetegség lappangási ideje akár fél évszázad is lehet.

A londoni University College kutatója, John Collinge által vezetett nemzetközi kutatócsoport bejelentése szerint nem zárható ki, hogy a jövőben valódi vCJD-járvány törjön ki. Erre a felismerésre az igen hasonló humán betegség, a pápua új-guineai bennszülöttek körében feljegyzett kuru inkubációs idejének alapos tanulmányozása vezette őket.

A kutatók arra jutottak, hogy a BSE-kórokozóval való megfertőződés és a megbetegedés között ötven év vagy akár még több is eltelhet. Ez azt jelenti, hogy a következő évtizedekben az eddig feltételezettnél több ember betegedhet meg vCJD-ben. Az erről szóló tanulmány a The Lancet című tudományos szaklapban jelent meg.

Az utolsó lakoma

A Creutzfeldt-Jakob-betegség a szarvasmarhákat megtámadó BSE emberekben kialakuló változata, és a fertőzött szarvasmarhahús fogyasztása okozza. A vCJD és BSE-hez hasonlóan a kurut is fertőző fehérjék, úgynevezett prionok bevitele váltja ki.

A kuru kizárólag a Pápua Új-Guinea keleti felföldjén, az itt élő fore törzs tagjai körében alakul ki. Ez a népcsoport a halottait a népszokás 50 évvel ezelőtti betiltásáig rituális szertartás keretében fogyasztotta el.

A kannibalizmus betiltása miatt a kutatók abból indulnak ki, hogy 1960 óta már senki nem fertőződött meg kuruval. Ez a határvonal lehetővé teszi, hogy fel tudják becsülni a betegség inkubációs idejét, írta a pte hírügynökség.

Az érintett vidéken a kutatócsoport 1996 és 2004 között tizenegy új kuru-pácienst talált, akik 34-56 évvel a feltételezett fertőzést követően hunytak el. A 11 betegből csak kettőnél volt jelen az a gén, amely olyan embereknél fordul elő, akiknél rendszerint gyorsan halálhoz vezet a prionbetegség.

Túl kicsi a minta

A kutatók szerint a vCJD sok esetben csak sokkal hosszabb inkubációs idő után alakul ki. Egyrészt az emberiség nagy része nem hordozza a gyors kialakulásra utaló jelzőgén. Másrészt a BSE-fertőzésnél a fajok közti határt is át kell törni, szemben az emberről emberre terjedő kuruval.

Más kutatók visszafogottan értékelték az új eredményeket. A frankfurti Nordwest kórház neurológiai klinikájának főorvosa, Christoph Mohs szerint nem zárható ki ugyan a jövőbeni vCJD-járvány, nincs is elég bizonyíték a hasonló állítás alátámasztásához. Egészen kevés olyan megbetegedés volt eddig, amelyeknél a BSE és a vCJD között egyértelműen meg lehetet állapítani az összefüggést. Ezen kívül az inkubációs idő relatív rövid volt. Ilyen feltételek mellett komolytalan ilyen messzire mutató következtetéseket levonni, mondta Mohs.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.