Sára, Márió
2 °C
6 °C

Újabb rengések a Csendes-óceánon

2006.05.28. 11:56
Újabb földrengések rázták meg a Csendes-óceáni régiót vasárnap, egy nappal azután, hogy egy 6,3-as erősségű rengés több ezer áldozatot követelt Indonéziában.

A Richter-skálán 6,2-es erősségű földrengés rázta meg vasárnap Pápua Új-Guineát, adta hírül a CNN. A rengés epicentruma Új-Britannia szigeténél volt, Port Moresby fővárostól 380 kilométerre. A Csendes-óceáni Szökőár-előrejelző Központ szerint a rengés nem okozott a teljes térségre kiterjedő cunamiveszélyt, az esetleges károk azonban még nem ismertek.

Pápua Új-Guinea határos Indonéziával, de még nem lehet tudni, hogy ez utórengése volt-e a szombati, Jáva szigetén történt rengésnek, ami több ezer kilométerrel távolabb történt.

A Pápua Új-Guineától és Indonéziától keletre fekvő Tongából is jelentettek rengést. A 6,7-es erősségű földrengés epicentruma Nuku'alofa fővárostól 150 kilométernyire észak-északkeletre volt. Pápua Új-Guinea lakossága 5,5 millió, Tonga lakossága 112 000 fő.

Négyezer fölött az áldozatok száma

Az indonéziai Jáva szigetét helyi idő szerint szombat reggel rázta meg egy 6,2-es erősségű földrengés. A földrengés epicentruma a turisták által igen kedvelt, egykori királyi várostól, Yogjakartától 50 kilométerre délre, a tengerfenék alatt volt. A hatóságok közlése szerint a földmozgást nem követte szökőár, de több ezren elhagyták otthonaikat cunamitól tartva. Ugyancsak a helyi hatóságok számoltak be arról, hogy a körzetben számos ház összedőlt, s megszűnt az áram-, illetve a telefonszolgáltatás.

Bachtiar Chamsyah, a szociális ügyek miniszterének vasárnapi bejelentése szerint legkevesebb 4285 halottja van az indonéziai földrengésnek. Közlése szerint legalább négyezer épület dőlt romba, és a becslések szerint húszezer a sebesültek száma. Az indonéz kormány a nemzetközi közösséghez fordult segítségért vasárnap a természeti csapás miatt.