Nem lehetett magyar áldozata az indonéziai földrengésnek

2006.05.27. 12:05
Ezer fölött van a szombat reggeli indonéziai földrengés áldozatainak száma. A cunamitól tartó emberek ezrével hagyták el otthonaikat, de szökőártól nem kell tartani. A földrengés epicentruma Yogjakartától 50 kilométerre délre, a tengerfenék alatt volt. A közelben van a kitörni készülő Merapi vulkán.

A BBC jelentése szerint már 2500 halottja és több ezer sérültje van annak nagy erejű, a Richter-skálán 6,2-es erősségű földrengésnek, amely helyi idő szerint szombat reggel rázta meg az indonéziai Jáva szigetét.

A földrengés epicentruma a turisták által igen kedvelt, egykori királyi várostól, Yogjakartától 50 kilométerre délre, a tengerfenék alatt volt. A hatóságok közlése szerint a földmozgást nem követte szökőár, de több ezren elhagyták otthonaikat cunamitól tartva. Ugyancsak a helyi hatóságok számoltak be arról, hogy a körzetben számos ház összedőlt, s megszűnt az áram-, illetve a telefonszolgáltatás.


Nézze meg képeinket!

Nem kértek segítséget

Yogyakarta repülőterén beomlott az egyik várócsarnok, mentőegységek emelőkkel próbálják újra felállítani a fémszerkezetet. A reptér szóvivője azt közölte, hogy meghatározatlan időre elhalasztották minden járat fel- és leszállását. Susilo Bambang Yudhoyono elnök utasította a hadsereget, hogy segítsen az áldozatok evakuálásában. Az államfő közölte, hogy még a nap folyamán a katasztrófa sújtotta övezetbe utazik.

Franciaország azonnal felajánlotta, hogy humanitárius segélyt küld, és embereket bocsát az indonéz hatóságok rendelkezésére - közölte a francia külügyminisztérium szóvivője. Denis Simmoneau mindamellett közölte, hogy "Indonézia egyelőre nem fordult kérésekkel a nemzetközi közösséghez".

Nincs magyar áldozat

Dr. Busztin György, Magyarország jakartai nagykövete az MTI-nek elmondta: nagy biztonsággal kijelenthető, hogy nincs magyar áldozata a katasztrófának, mivel sem egyénileg, sem csoportosan érkezett magyar turistákról nincs tudomásuk, akik a földmozgás térségében tartózkodnának. Yogyakartában egyetlen magyar állampolgár él, de magában a városban nem keletkezett számottevő kár.

Gémes Ferenc konzul megjegyezte, hogy magyar beutazókról nincs tudomásuk: a madárinfluenza-veszélyre tekintettel mostanában nem is járnak magyarok a szigetországba, s különösen nem Yogyakartába és környékére a közeli Merapi vulkán mozgolódása miatt, amelyet a kiadott figyelmeztetés szerint tíz kilométeres körzetben ajánlatos elkerülni.

A vulkánt az elmúlt hetekben minden korábbinál aktívabb működés jellemezte. Földrengéskutatók szerint a szombat reggeli földmozgás tektonikus jellegű volt, s azt nem a vulkán fokozott aktivitása váltotta ki.

  • Hírek
  • Személyi kölcsön