Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Elkészült a világ legpontosabb mérlege

2006.02.03. 12:01
Német kutatók ötévi munkával olyan precíziós mérleget építettek, amely néhány tíz nanogrammnál többet még légköri nyomáson sem csal.

A németországi Ilmenauban működő műszaki egyetem kutatói saját adataik szerint a világ legpontosabb precíziós mérlegét alkották meg. Az úgynevezett Superkomparator mérési pontatlansága egy kilogrammos teher esetén 100 nanogramm (100x10-9 g), vákumban 50 nanogramm, közölte az egyetem.

Ezzel a világon elsőként sikerült elérni a nanogrammokban mérhető pontosságot. Az egyetem rendszermérési és értékelő-technológiai intézetének (PMS) kutatói öt évig dolgoztak a mérleg megalkotásán.

Reprodukálható eredmény

A kutatási projektet az egy kilogrammos nemzetközi etalont őrző, párizsi központú Nemzetközi Súly- és Mértékügyi Hivatal (BIPM) kezdeményezte. Sok kutató dolgozott már hasonlóan pontos mérlegen, de csak kevés készülék készült el, idézte az APA hírügynökség Gerd Jäger, a PMS vezetőjének szavait.

Az eddig épült mérlegek ráadásul csak rövid ideig voltak képesek a rendkívüli pontosságra. A PMS készüléke viszont reprodukálható méréseket produkál. Az intézet vezetője szerint immár nincsen akadálya annak, hogy ilyen pontosságot elérő gépek épüljenek.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.