Natália
-3 °C
8 °C

Rákkeltővé teszi a nyálat a dohányzás

2004.06.03. 13:11
A cigarettafüst megváltoztatja a nyál összetételét, és olyan mérgező anyagot hoz létre a szájban, ami növeli a szájrák kialakulásának esélyeit - derül ki egy izraeli kutatásból.
Nyálunk olyan enzimeket, többek közt a ráktól védő antioxidánsokat tartalmaz, melyek semlegesítik a szájba kerülő káros anyagokat, és megóvnak minket különféle betegségektől. Egy közelmúltban publikált kutatás eredményei szerint a cigarettafüst elpusztítja ezeket a védőanyagokat, és nyállal keveredve olyan mérgező vegyületet hoz létre, ami rákossá teheti a szájban lévő sejteket.

A Technion Izraeli Technológiai Intézet munkatársai rákos sejteken vizsgálták a cigarettafüst és a cigarettafüsttel kevert nyál hatását. Azért rákos sejteket használtak, hogy rövid idő alatt megállapíthassák, melyik anyag növeli gyorsabban a szájban lévő daganatot. Az derült ki, hogy jobban károsulnak a szájban lévő sejtek a nyál és a dohányfüst kombinációjától, mint a dohányfüsttől, és hogy minél tovább vannak a szájban lévő sejtek a káros anyag hatásának kitéve, annál több sejt károsul.

A test önmaga ellen fordul

Dr. Rafi Nagler az intézet egyik vezető kutatója állítja: a cigarettafüst nem csak önmagában veszélyes, mivel önmaga ellen fordítja a testet. A dohányzásnak kitett nyál ugyanis nemcsak elveszti előnyös tulajdonságait, hanem árulóvá válik, és elősegíti a szájban lévő sejtek pusztulását és a fogak szuvasodását. A tudós reméli, hogy kutatásuk eredményei a szájrák gyógyításának új és jobb módjait teszik majd lehetővé.

A dohányzás és az alkoholfogyasztás a száj-, a nyakrák és a több más rákfajta kialakulásának vezető oka. A világon évente 400 ezer új beteget regisztrálnak, többségüket a fejlődő országokban. Az szájrák ötéves túlélési esélye alacsonyabb, mint ötven százalék.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!