Natália
-3 °C
8 °C

Ráktól véd a paradicsom

2002.06.21. 10:37
Amerikai kutatók olyan génmódosított paradicsomot állítottak elő, mely nagy mennyiségben tartalmaz egy ráktól védő vegyületet. A kutatók eredetileg a növények érésidejét akarták meghosszabbítani, és a vizsgálatok során vették észre, hogy a termésekben magas a likopin nevű anyag koncentrációja, mely segíthet a rák megelőzésében. Egy másik kutatócsoport olyan anyagot vont ki a paradicsomból, amely elriasztja a szúnyogokat. A jelenleg engedélyeztetés előtt álló anyag természetes alternatívát jelenthet a manapság szúnyogűzésre használt, mérgező DEET kiváltására.
Egy "véletlen baleset" folytán olyan paradicsomot állítottak elő az amerikai Purdue egyetem genetikus kutatói, mely magas koncentrációban tartalmazza a ráktól védő likopin nevű anyagot. Az eredeti cél az volt, hogy jó minőségű és tartósabb fajtát tenyésszenek ki. A génmódosított növény azonban váratlanul háromszor többet tartalmazott a gyümölcsök és zöldségek piros színét okozó fontos karotinoidból. Az antioxidáns likopin egészségmegőrző hatásúnak számít, mert leköti más anyagok szabad gyökeit, és sejtvédő hatással bír.

Napi egy paradicsom megelőzi a bajt

A génmódosított paradicsomok (Fotó: Peggy Greb, USDA)
A likopin a 90-es évek közepe óta a táplálkozáskutatás középpontjában áll. A Harvard egyetem kutatói egy 48 ezer férfi bevonásával hat éve futó vizsgálatban ki tudták mutatni, hogy azoknál a férfiaknál, akik hetente legalább tíz alkalommal ettek olyan ételt, amely paradicsomot vagy paradicsomszószt tartalmazott, 45 százalékkal kisebb eséllyel alakult ki prosztatarák.

Akik hetente 4-7 alkalommal ettek paradicsomos ételt, azoknál a tumor kialakulásának esélye továbi 20 százalékkal alacsonyabb volt, mint a kontrollcsoportnál. Ezen kívül azt is sikerült igazolni, hogy a likopin képes csökkenteni az úgynevezett "rossz" (LDL) koleszterin-szintet, és ennek következtében kisebb a szívbántalmak kialakulásának veszélye.

A tabletták nem segítenek

A likopin jó hatása régóta ismert, a szintetikus, tablettában bevett likopin hatása azonban jóval kisebb, mint a növényekben található anyagé. A paradicsomszósz jobb likopinforrás, mint a nyers paradicsom. "Vélhetően azért, mert a főzés során a sejtfalak felszakadnak, és több likopin szabadul fel. A másik lehetőség, hogy a főzéshez használt olajjal együtt könnyebben felveszi a szervezet az antioxidánst" - mondta Randy Woodson, az egyetem mezőgazdasági kutatóprogramjának igazgatója.

A génmódosított paradicsomban természetes úton alakult ki a magas likopinkoncentráció. Az eset azért is szenzáció, mert ez az egyik első eset, hogy biotechnológiai úton sikerül növelni egy élelmiszer tápanyagtartalmát. Korábban már létrehoztak megnövelt béta-karotin- és flavonoltartalmú termést adó paradicsomnövényeket is.

Szúnyog ellen is hatékony

A paradicsom nemcsak a rák megelőzésében segít, hanem a szúnyogok elleni védekezésben is. Mostanáig a szúnyogriasztó szerek nagy része az amerikai hadsereg számára 1946-ban kifejlesztett DEET (dietiltoluamid) vegyületet alkalmazta a kellemetlen és akár maláriát is terjesztő rovarok ellen.

A DEET használata azonban kellemetlen mellékhatásokhoz, például a szem irritációjához vezethet. Ritka esetben, szakszerűtlen alkalmazás mellett a kezelt személyeken akár átmeneti beszédképtelenséget és zavart tudatállapotot is megfigyeltek. Ezért a gyermekek esetében problémás a DEET-tartalmú szerek alkalmazása.

Hatékonyabb és biztonságosabb

Az IBI-246 névre hallgató paradicsom-hatóanyag a North Carolina Egyetem kutatóinak vizsgálatai szerint hatékonyabban űzi el a tolakodó rovarokat, mint a DEET, és egyúttal biztonságosabb is. A hatóanyagot egyébként a növények maguk is a rovarok riasztására alkalmazzák.

Az emberek bevonásával végzett kísérletek során a IBI-246 nem csak a vérszívásra érkező szúnyogok étvágyát vette el. Csótányok, bolhák, atkák és hangyák ellen is láthatatlan védőpajzsként működött. A paradicsom hatóanyagának engedélyeztetését az amerikai környezetvédelmi hivatal idén ősszel zárhatja le.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.