Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Háromdimenziós térkép papíron

2006.07.19. 10:45
Kétévi kutatás és kísérletezés eredményeképpen új típusú háromdimenziós térképeket mutattak be a drezdai műszaki egyetem (TUD) kutatói. A térkép felett megjelenő pótlólagos dimenziót a térképet borító fólia számtalan csőszerű mikrolencséje jeleníti meg.

Digitálisan feldolgozott adatok és a különleges gyártási folyamatok segítségével a szemlélő számára a papírlapon megjelennek a magassági viszonyok, a lejtők dőlésszöge és a domborzat formája. Az új típusú térképeket a német mbmSystems kiadóval közösen sorozatban gyártják, és már árusítják is Németországban, Ausztriában és Svájcban.

A térképek térbeli megjelenítését úgynevezett lentikuláris fóliákkal biztosítják. Ezek felületében csőszerű mikrolencsék találhatóak. A gyártás során különleges szoftverrel szimulálják a háromdimenziós tájat. A látványt tizenkét különböző látószögből rögzítik, majd ezeket a lentikuláris fólia hátuljára nyomtatják.

Minden irányt rögzítenek

A mikrolencsék a szemlélő helyzetétől függően különböző elemeket szűrnek ki a térképen tárolt ábrából, illetve a jobb és bal szembe is kissé eltérő képet juttatnak. Ezáltal keletkezik a háromdimenziós látásélmény, miközben semmilyen pótlólagos sztereoszkóp kiegészítőre, színes szemüvegre vagy hasonlóra nincsen szükség, írta a pte hírügynökség.

Jelenleg a különleges térképből Németország-, Európa- és világtérkép létezik. A következő napokban jelenik meg az Alpok térképe, két-három hónap múlva pedig megkezdődik az osztrák, svájci és olasz térképek árusítása, mondta Alexander Haun, az mbmSystems egyik alapítója.

Többszörös vastagság

Miközben az új térképek vastagsága alig fél milliméter, a szemlélők számára 3,5-4 centiméter magas optikai magasság jelenik meg. Ezen a területen még további jelentős fejlesztésekre nyílik lehetőség. Komoly kutatásokra van szükség, de megvalósítható a hagyományos térképek 3D-változatba ültetése, állítja Haun.

A fejlesztők szerint az új eljárással bármilyen kartográfiailag releváns információt meg lehet jeleníteni. Máris számos megkeresés érkezett élénk turizmust bonyolító régiókból, például a Bodeni-tó környékéről, ahol például szuvenírként látnak fantáziát a 3D-térképben.

A fejlesztések jelenleg a háromdimenziós turistatérképek megalkotására irányulnak. A legnagyobb akadályt pillanatnyilag egy jelentéktelennek tűnő feladat, a térkép összehajthatósága jelenti. Alexander Haun szerint viszont erre is biztosan találnak megoldást.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.