Tízezer éves házat találtak Izraelben

2013.11.26. 10:57

Egy útépítés előtti rutinfeltárás során izraeli régészek egy tízezer éves ház maradványaira bukkantak. A térségben még sosem találtak ilyen régi épületet; a régészek szerint ez az ember állandó lakhelyre költözésének korai bizonyítéka lehet.

A tízezer éves épülettől nem mesze több, hatezer évesnek tűnő épületre is rábukkantak, és egy 1,3 méter magas, több száz kilós, hatszög alapú, álló kőoszlop is előkerült. Az oszlopnak mind a hat oldalát lesimították és szélesebb oldalát keleti irányba tájolták. A régészek szerint lehet, hogy régen egy kultikus templom állhatott ott.

Az Izraeli Régészeti Hatóság szerint a környéken talált épületmaradványok nyolc-tízezer évesek lehetnek.

Polgárosodás

 A leletek a társadalmi fejlődés jelei is kiolvashatók, például a falusias település városiasodása. A település központjában láthatók a korabeli várostervezés nyomai, és az egyre hierarchikusabb társadalom kialakulása is nyomon követhető a maradványokból.

A legidősebb építményt a növénytermesztés és az állattartás kialakulásának idején húzhatták föl. A régészek szerint ez akkoriban újdonságnak számított; addig az emberek az élelem után kutatva vándoroltak, itt viszont megvannak az állandó letelepedés bizonyítékai.

A többször átalakított épület mellett kilenc kovakövet és mészkő fejszéket találtak. A régészek szerint egy részüket használták, másokat kultikus tárgyként őriztek, de tulajdonosuk egyértelműen nagyra értékelte azokat. A tárgyak elhelyezkedése alapján elképzelhető, hogy a tulajdonosaiknak valamiért ott kellett hagynia azokat.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM